Η πρώτη προσπάθεια συμμετοχικού προϋπολογισμού στον Δήμο Ιωαννιτών απέχει αρκετά από τις «ώριμες» εκδοχές, σε άλλα μέρη του κόσμου, ωστόσο καταγράφεται θετικά, με καλή συμμετοχή από τους πολίτες.
Χτες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο ήταν γεμάτο για να παρουσιαστούν οι προτάσεις με 30 εισηγήσεις πολιτών, ομάδων ή και φορέων. Αυτές κυμαίνονται από τις απλές, αναγκαίες προτάσεις, για ζητήματα που ενδεχομένως να χρήζουν άμεσης παρέμβασης και να μη χρειάζονταν να μπούνε σε μια διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού αλλά αν είχαν λυθεί πιο άμεσα από τις υπηρεσίες, μέχρι τις πιο σύνθετες και πολυεπίπεδες, οι οποίες πλησιάζουν περισσότερο στο πνεύμα της διαδικασίας.
Μερικά κοινά σημεία αναφοράς των προτάσεων, ομαδοποιημένα, είναι οι παρεμβάσεις για ΑμεΑ, οι προτάσεις για έργα βελτίωσης και αναβάθμισης δρόμων και πλατειών, οι ψηφιακές εφαρμογές και οι παρεμβάσεις σε σχολεία.
Τις προτάσεις κατέθεσαν είτε μεμονωμένοι πολίτες, είτε φορείς όπως το ΠΕΑΚΙ, η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» και η ΑΡΣΙΣ, είτε σύλλογοι γονέων-κηδεμόνων και πολιτιστικοί σύλλογοι. Ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού Βασίλης Φλούδας εξήγησε τις διαδικασίες, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έδωσε το έναυσμα σε όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, να συμμετάσχουν και να νιώσουν ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στα κοινά των Ιωαννίνων|, ενώ ο κ. Μανταλόβας πρόσθεσε πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει και μια πρακτική αξία: "Οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από οποιαδήποτε δημοτική αρχή τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, της περιοχής που ζουν και εργάζονται κι έτσι είναι σίγουρο πως οι προτάσεις που καταθέτουν έχουν στο επίκεντρο την επίλυσή τους”.
Η διαδικασία κράτησε περί τις 3,5 ώρες. Αναδείχθηκαν τρεις πολίτες από τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι θα αποτελέσουν την επιτροπή που θα κρίνει τις προτάσεις. Η προετοιμασία από τη διεύθυνση Προγραμματισμού έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και οι εξελίξεις θα «τρέξουν» μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου το αργότερο, θα υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα.
Η εντύπωση που έδωσε αυτή η πρώτη προσπάθεια, είναι θετική. Όχι τόσο ως «συμμετοχικός προϋπολογισμός» που παραμένει ένας στόχος, αλλά ως πιο συχνή αλληλεπίδραση δημοτών-Δήμου. Η παρουσίαση των προτάσεων τις κατέστησε πιο «οικείες» και κατανοητές, αλλά και ανέδειξε και τις αδυναμίες της διαδικασίας και αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πραγματική διαδικασία «συμμετοχικού προϋπολογισμού». Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όχι στο πλαίσιο κάποιας διαμαρτυρίας, τη στιγμή που άλλες δημόσιες διαδικασίες όπως πχ ο απολογισμός πεπραγμένων των δημοτικών αρχών γίνονται χωρίς ακροατήριο…
Αυτές είναι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαδικασία. Μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά, ακολουθώντας το σύνδεσμο κάθε τίτλου.