ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Αλέκος Καχριμάνης, η λίμνη και τα μακαρόνια

Εικόνα του άρθρου Ο Αλέκος Καχριμάνης, η λίμνη και τα μακαρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017, 21:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με πέντε φράσεις (και με τη λογική του «παρεμπιπτόντως», ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον 11ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων, κατάφερε να… συμπτύξει όλα τα ζητήματα της λίμνης. 

Ο κ. Καχριμάνης συνηθίζει στον πολιτικό του δημόσιο λόγο να κάνει αυτοαναφορές και να αναμοχλεύει τις βιωματικές του εμπειρίες –κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα με τη λίμνη, για την οποία η γενική θέση του περιφερειάρχη είναι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Με βιωματική λοιπόν αναφορά, μίλησε για την πτώση της στάθμης της λίμνης. «Εκεί ήταν τα όρια της λίμνης από όταν ήμουν μικρός» τόνισε χαρακτηριστικά, Βέβαια, τις εποχές που ο κ. Καχριμάνης ήταν μικρός (πριν από 50 χρόνια), η κατάσταση της Παμβώτιδας ήταν διαφορετική. Καταρχήν ήταν μεγαλύτερη, καθώς δεν είχαν κατασκευαστεί ακόμα τα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής-Κατσικά (1970-1971). Εκείνες τις εποχές, υπήρχαν περισσότεροι υγρότοποι, η λίμνη δεν είχε γίνει μια δεξαμενή και η οικοδόμηση δεν «πήγαινε» όλο και πιο κοντά στη λίμνη.

 Τα δεδομένα σήμερα είναι άλλα. 

Ο κ. Καχριμάνης έκανε επιπλέον και μια διαπίστωση για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα: «Φέτος είχαμε ανομβρία 70 ημερών και θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς και θα έπρεπε να έχει πλαγκτόν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε», για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «η αποχέτευση στο Νησί ολοκληρώθηκε και πλέον δεν φεύγει τίποτα (σ.σ. απόβλητα) από το Νησί)». 

Αναμφίβολα, η σύνδεση του Νησιού με το αποχετευτικό δίκτυο –ένα έργο που είχε ξεκινήσει επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων πριν πολλά χρόνια και το ολοκλήρωσε η ΔΕΥΑΙ- είναι μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέποντας την κατάληξη των λυμάτων στη λίμνη, ακόμα και των μακαρονιών. Γιατί, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης (βιωματικά, πάντα), «θυμάμαι παλιότερα ότι κολλούσαν μακαρόνια στο παντελόνι μου όταν κάναμε καθαρισμό στη Δουραχάνη». .

Το φυτοπλαγκτόν πάντως συνεχίζει να υπάρχει στη λίμνη. Η Παμβώτιδα δεν σταμάτησε, έτσι ξαφνικά, μέσα σε έναν χρόνο να είναι ευτροφική. Είναι γεγονός πάντως ότι φέτος δεν είχαμε έξαρση του φαινομένου του φυτοπλαγκτού (που εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες –υψηλές θερμοκρασίες, αέρηδες) όπως συνήθως συμβαίνει τέτοια χρονική περίοδο. Ο κ. Καχριμάνης, σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να εφαρμόσει σε πιλοτικό στάδιο ένα σύστημα καταπολέμησης του φυτοπλαγκτού με τη συνδρομή υπερηχητικών κυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back