ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τα καβουράκια στα λύματα…

Εικόνα του άρθρου Από τα καβουράκια στα λύματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2024, 22:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν πρόκειται για συζήτηση για τη λίμνη Παμβώτιδα με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, αυτή πάντα έχει ένα βιωματικό χαρακτήρα. Η ιστορία θα ξεκινά σχεδόν πάντα κάπως έτσι: «Όταν ήμουν μικρό παιδί…» .

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σημερινή ιστορία. Όχι σε κάποιο «πηγαδάκι» ή στο περιθώριο κάποιας συνέντευξης Τύπου, αλλά στη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος ήταν αυτός που ρώτησε την περιφερειακή αρχή για τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει για την προστασία της λίμνης.

Ο κ. Καχριμάνης θυμήθηκε λοιπόν αρχικά όταν ήταν παιδί και έπιανε καβουράκια στη λίμνη, στην περιοχή της Σιαράβα. Στην ανάμνησή του, τοποθέτησε και τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννη Στέφο, ο οποίος μεγάλωσε στην ίδια περιοχή. Και φυσικά, τα της λίμνης διανθίστηκαν από τον κ. Καχριμάνη με διάφορες ιστορίες, μερικές ανεκδοτολογικού τύπου. Όπως η χιλιοειπωμένη ιστορία με τα μακαρόνια (τα οποία κόλλησαν στο παντελόνι του κατά τη διαδικασία καθαρισμού της λίμνης στην Ντουραχάνη), την οποία λέει όταν θέλει να μιλήσει για τα αστικά λύματα που καταλήγουν στην Παμβώτιδα.

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι «η λίμνη έχει καθαρίσει», χωρίς φυσικά να παραθέτει κάποια στοιχεία. Και ότι ο ίδιος, η περιφερειακή αρχή γενικότερα, έκανε πολλά «καταπληκτικά πράγματα» όλα αυτά τα χρόνια. Μίλησε για τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο στην περιοχή της Ανατολής, που κατασκευάστηκε το 2006 όταν ήταν νομάρχης, για την εισροή καθαρού νερού από τις πηγές της Ντραμπάτοβας, για την «εξαφάνιση» του φυτοπλαγκτού, για τα… νούφαρα που υπάρχουν και πάει λέγοντας.

Όταν ρωτήθηκε βέβαια από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργο Πρέντζα αν οι πολίτες μπορούν να κάνουν μπάνιο λόγω «της καθαρής λίμνης», ο κ. Καχριμάνης απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, λέγοντας: «Μερικοί κάνουν μπάνιο».

Για τον ίδιο υπάρχει πια μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα (το οποίο επανέλαβε για πολλοστή φορά): Ότι η ΔΕΥΑΙ δεν έχει προχωρήσει στη σύνδεση κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο. Και σε αυτό το σημείο είπε αρκετά: για εγκαταστάσεις στην Αβέρωφ που τώρα τελευταία χρησιμοποιούν βυτιοφόρα, για σημεία της πόλης «που μυρίζουν» τα σαββατοκύριακα, για τη μισή οδό Παπανδρέου που δεν έχει συνδεθεί. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα…

Υπάρχει και άλλο ένα σοβαρό θέμα ομως. Η αρμοδιότητα παρέμβασης στη λίμνη εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου σταματά σε ένα σημείο, όσο και αν θέλει ο κ. Καχριμάνης να έχει την αποκλειστικότητα. Για το υδάτινο στοιχείο αρμόδιος είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- παλιότερα ήταν ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, τον οποίο ο κ. Καχριμάνης προσπαθούσε να απαξιώσει.

Εδώ και πολλά χρόνια, στα συρτάρια της Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της λίμνης, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως υπάρχει και ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης με προτεινόμενα έργα από τον πρώην Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Και η απάντηση ότι τα έργα αυτά είναι αρμοδιότητα της πολιτείας, δεν αρκεί.

Τι έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου (αλλά και ο Δήμος Ιωαννιτών) για να διεκδικήσει την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων; Πότε ο κ. Καχριμάνης έβαλε στην ατζέντα του κατά τις συναντήσεις του με έναν υπουργό Περιβάλλοντος ή με τον πρωθυπουργό το ζήτημα της αποκατάστασης της λίμνης;

Δυστυχώς, τα της λίμνης δεν βρέθηκαν ποτέ μπροστά στο «μέτωπο» -με εξαίρεση τις ιδιοκτησίες και τις παραλίμνιες εκτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3