ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: «Επισφαλής» χρονιά για την παγκόσμια οικονομία

Εικόνα του άρθρου Νταβός: «Επισφαλής» χρονιά για την παγκόσμια οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 10:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα έτος με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που απορρέει από τις γεωπολιτικές διαμάχες, τις περιορισμένες συνθήκες χρηματοδότησης και τον ανατρεπτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα κορυφαίων οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, στην οποία συμμετέχουν 60 και πλέον επικεφαλής οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων.

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν φέτος, με μεγάλο βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι πλειοψηφίες προβλέπουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα επιτύχει μόνο ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη.

Οι προοπτικές για τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό είναι πιο θετικές, με την πλειοψηφία να αναμένει τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη το 2024.

Πληθωρισμός

Με βάση τα σχόλια των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ τους, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ωστόσο ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και η τρέχουσα στενότητα στις αγορές εργασίας θα χαλαρώνει.

Διαβάστε: Oxfam: Η (προκλητική) αύξηση της περιουσίας των πλουσίων

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ότι θα αφήσει άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ το 94% αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά την επόμενη πενταετία, μόλις το 53% προβλέπει το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Ξεχωριστά, το WEF δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά δίκαιοι.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: World Economic Forum


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back