ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

#typos151: Τα 80's, από τη δολοφονία Καλτεζά στο Νταβός

Εικόνα του άρθρου #typos151: Τα 80's, από τη δολοφονία Καλτεζά στο Νταβός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2023, 20:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tο πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της    κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές      περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Ακολουθήστε τον Τύπο Ιωαννίνων για να μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, στα παραπάνω σημεία. 


   

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Μια δολοφονία στο Πολυτεχνείο

Στις 17 Νοεμβρίου 1985 Ο αστυνομικός Θανάσης Μελίστας δολοφονεί το μαθητή Μιχάλη Καλτεζά κατά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Λίγες μέρες αργότερα σε πράξη αντεκδίκησης η «17 Νοέμβρη», σκοτώνει έναν αστυνομικό των ΜΑΤ και τραυματίζει αρκετούς ακόμα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Αμέσως μετά τη δολοφονία, έγινε κατάληψη στο Χημείο, στη Σόλωνος. Την επόμενη μέρα το πρωί, ο τότε πρύτανης Μιχάλης Σταθόπουλος έδωσε την άδεια για επέμβαση της αστυνομίας, η οποία έγινε με ευρεία χρήση δακρυγόνων και βίας. Συνελήφθησαν 37 άτομα, στην πρώτη παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου μετά τη θέσπισή του, το 1982.

Μετά τη δολοφονία υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας και ο αναπληρωτής Θανάσης Τσούρας, τις οποίες όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε δεκτές.

Ο Μελίστας καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και αθωώθηκε από το Μικρό Ορκωτό, το 1990.

 

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ

26 Απριλίου 1986: Έκρηξη σημειώνεται στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, τότε Σοβιετική Ένωση. Ήταν ατύχημα της μέγιστης προβλεπόμενης κατηγορίας πυρηνικών ατυχημάτων και επηρέασε σημαντικά το περιβάλλον και την υγεία ανθρώπων σε περιοχές ακόμα και πολύ μακριά από το σημείο. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού και μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 29 πυροσβέστες, ενώ ως αποτέλεσμα του ατυχήματος έχουν επιβεβαιωθεί και άλλοι θάνατοι μέχρι πρόσφατα. Η κοντινή πόλη του Πριπυάτ εκκενώθηκε και σήμερα παραμένει «πόλη-φάντασμα». Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται κύμα εξαφάνισης από τα ράφια ειδών όπως το γάλα εβαπορέ και τα εμφιαλωμένα νερά.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στις 3 Μαΐου ανέφερε πως «το νέφος δεν έχει φτάσει στον ελληνικό χώρο, αλλά ακόμα και αν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοήσουν τη μεταφορά υπολειμμάτων στη χώρα, δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της ραδιενέργειας, γιατί το νέφος θα έχει εξασθενήσει».


Γνωρίστε τον ΦΠΑ και το «πακέτο Ντελόρ»

Την 1η Ιανουαρίου 1987 μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Ο φόρος έχει προϊστορία 30 ετών, καθώς από το 1957 η Κομισιόν σύστησε την ειδική επιτροπή φορολογικής εναρμόνισης, την «Επιτροπή Νιούμαρκ» με πρόεδρο τον καθηγητή Φριτς Νόιμαρκ. Η «Επιτροπή Νιούμαρκ», πρότεινε την κατάργηση όλων των εθνικών σωρευτικών φόρων κύκλου εργασιών και την αντικατάστασή τους με  ένα μόνο φόρο, τον Φ.Π.Α. Πρώτη χώρα που τον εφάρμοσε ήταν η Γαλλία. Στην Ελλάδα, τον εισήγαγε ως υπουργός Οικονομικών ο Δημήτρης Τσοβόλας και καθώς δεν καταργήθηκαν άλλοι φόροι, αύξησε ιδιαίτερα το κόστος ζωής. Συντελεστές του ήταν 6%, 18% και 36% τότε.

Επίσης, δεν ήταν ποτέ ο «ένας και μοναδικός φόρος» που σχεδίαζε η επιτροπή Νιούμαρκ.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1987 κατατίθεται το πρόγραμμα με τίτλο «Προϋποθέσεις της επιτυχίας της Ενιαίας Πράξης: Νέοι ορίζοντες για την Ευρώπη», που αργότερα ονομάστηκε «Πακέτο Ντελόρ Ι». Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΟΚ, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για δημοσιονομική πειθαρχία και όρους κατάρτισης προϋπολογισμού. Νωρίτερα, έχει προβλεφθεί η ισχύς των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, για την περίοδο 1986-1989. Το όνομά του, το πήρε από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ.

Το «Χόρα» ξανάρθε ως… «Σισμίκ»

Τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου 1987, κάτι λιγότερο από 11 χρόνια από την κρίση του «Χόρα», το ίδιο πλοίο, μετονομασμένο στο μεταξύ σε «Σισμίκ», κάνει την ίδια περίπου κίνηση μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, η οποία είχε προκαλέσει την κρίση του 1976. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα, θέτοντας ταυτόχρονα «προ των ευθυνών τους» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το βράδυ της ίδιας μέρας, αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικάνικης βάσης στη Μάκρη. Σύμφωνα με τον τότε αρχηγό ΓΕΝ Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, οι εντολές που είχαν οι ένοπλες δυνάμεις ήταν αν το Σισμίκ επιχειρούσε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, να εμποδιστεί με ή χωρίς τη χρήση βίας. «Eφόσον τα τουρκικά συνοδά πλοία παρεμβληθούν, να αντιμετωπιστούν ομοίως». Τελικά, το «Σισμίκ» παίρνει εντολή να μην προχωρήσει στις έρευνες και να επιστρέψει στη βάση του.

Το πρώτο μη κρατικό ραδιόφωνο 

Στις 31 Μαΐου 1987 εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84», ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας και ο πρώτος μη κρατικός. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του δόγματος «μη κρατικών ΜΜΕ» το οποίο προωθούσε η ΝΔ από το 1985 κιόλας, όταν σχεδίαζε συγκεντρώσεις στην ΕΡΤ με αίτημα την απαλλαγή των κρατικών μέσων από τον κυβερνητικό έλεγχο. Ο 9,84 δημιουργείται με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ, στελέχους της ΝΔ και προέδρου της αργότερα. Ο σταθμός δεν έχει άδεια και τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σημειώνονται επεισόδια με τα ΜΑΤ στις κεραίες αναμετάδοσής του. Θα ακολουθήσουν οι λειτουργίες δημοτικών ραδιοσταθμών στην Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά και πάλι από δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ιδρύεται το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) με τέσσερις κώδικες: Έναν για την διαφήμιση, έναν κώδικα δεοντολογίας δημοσιογράφων, έναν για τα προγράμματα που επιτρέπεται να παρουσιάζονται, και έναν για την κατανομή των συχνοτήτων και τους όρους τεχνικής χρήσης τους

Ευρωμπάσκετ ’87: η Ελλάδα στους δρόμους

Στις 14 Ιουνίου 1987, η ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ επιστεγάζει μια σειρά από απίθανα, για την εποχή, κατορθώματα:

όχι μόνο φτάνει στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, νικώντας δύο φορές την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά επιβάλλεται στην ακόμα ισχυρότερη Σοβιετική Ένωση, στην παράταση του τελικού στο ΣΕΦ.

Τα δύο ιστορικά τελευταία καλάθια βάζει ο Αργύρης Καμπούρης, με ελεύθερες βολές, κάνοντας το 103-101, ενώ σε όλη τη διοργάνωση έχει λάμψει το άστρο του αξεπέραστου Νίκου Γκάλη.

Ακολουθούν ξέφρενα πανηγύρια από τον κόσμο, στους δρόμους όλης της χώρας

Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία και το Νταβός.

28 Αυγούστου 1987: Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφασίζει να άρει το εμπόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που παραμένει για 40 και πλέον χρόνια. Την εισήγηση κάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και την εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο.

Την 1η Φεβρουαρίου 1988 στο Νταβός της Ελβετίας ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφώνησε με τον τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ στο δόγμα του «μη πολέμου». Οι μνήμες της κρίσης του Σισμίκ που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης ήταν νωπές. Η συνάντηση απέφερε μια συμφωνία για αποφυγή ανάλογων κρίσεων στο μέλλον με «αντάλλαγμα» τη μη μονομερή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από ελληνικής πλευράς. Λίγους μήνες αργότερα, στη Βουλή, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα δηλώσει «mea culpa» (λάθος μου), για την επίδραση της συμφωνίας του Νταβός στο Κυπριακό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back