ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο ειρήνης

Εικόνα του άρθρου Νταβός: Ο Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο ειρήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 10:18
ΚΟΣΜΟΣ

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προώθησε ένα ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αλλά σε αντίθεση με τα σχόλιά του πέρυσι, δεν έκανε άμεσες εκκλήσεις για όπλα για νέες επιθέσεις στο πεδίο της μάχης.

«Σας χρειαζόμαστε στην Ουκρανία για να οικοδομήσουμε, να ανοικοδομήσουμε, να αποκαταστήσουμε τις ζωές μας», είπε στο ακροατήριο των επενδυτών. «Ο καθένας από εσάς μπορεί να είναι ακόμη πιο επιτυχημένος με την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι ανέδειξε την πρωτοβουλία της χώρας του, τη Φόρμουλα Ειρήνης, η οποία έχει κερδίσει την υποστήριξη δεκάδων χωρών. Όμως η Μόσχα έχει απορρίψει τους όρους

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι γίνεται όλο και πιο εμφανές στον κόσμο ότι το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου για την επίλυση του σχεδόν διετούς πολέμου δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας και απέρριψε τις σχετικές συσκέψεις ως «άσκοπες και επιζήμιες».

Η τέταρτη σε μια σειρά συναντήσεων που συγκέντρωσε αξιωματούχους από πολλές δεκάδες χώρες -αλλά όχι τη Ρωσία- πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Νταβός. Ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η συνάντηση αποκάλυψε τις διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων και δεν προκάλεσε περισσότερη υποστήριξη της πρότασης.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί επισήμως στις συναντήσεις που επικεντρώνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, το οποίο απαιτεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αναγνώριση των μετασοβιετικών συνόρων του 1991 και έναν μηχανισμό για την απόδοση ευθυνών στη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε τις συνομιλίες με τη Μόσχα όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη χώρα. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Πέμπτη, κάλεσε τη Δύση να εντείνει την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα και να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας θα μπορούσε να υποστεί «ανεπανόρθωτο πλήγμα» εάν συνεχιστεί το μοτίβο του πολέμου και ότι η Ρωσία δεν θα αναγκαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τα κέρδη που έχει επιτύχει στη στρατιωτική εκστρατεία της.

Η Ουκρανία προσπάθησε μέσω των συναντήσεων και άλλων διπλωματικών κινήσεων να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον «παγκόσμιο Νότο», με πολλές χώρες να έχουν μείνει στο παρασκήνιο της σύγκρουσης.

Η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε μετά την τελευταία σύσκεψη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, να φιλοξενήσει μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις συνομιλίες του Νταβός ως «απλή συζήτηση για χάρη της συζήτησης», λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κινήσεις προς μια διευθέτηση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back