dodoni back
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oxfam: Η (προκλητική) αύξηση της περιουσίας των πλουσίων

Εικόνα του άρθρου Oxfam: Η (προκλητική) αύξηση της περιουσίας των πλουσίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 11:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους σε 793.68 δισ. ευρώ από το 2020, ενώ το φτωχότερο 60% του κόσμου -σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι- έχουν χάσει χρήματα.

Οι λεπτομέρειες περιέχονται σε έκθεση της Oxfam, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συγκεντρώνονται στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Επισημαίνοντας τη δραματική αύξηση της ανισότητας μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Oxfam αναφέρει ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι πλουσιότεροι κατά 3,01 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2020, ενώ ο πλούτος τους έχει αυξηθεί τρεις φορές ταχύτερα από τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Wealth X, ο συνδυασμένος πλούτος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -Έλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον και Μαρκ Ζάκερμπεργκ- αυξήθηκε κατά 423.78 δισ. ευρώ ή 114%. Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισεκατομμυρίων ανθρώπων -που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού- μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους.

Η έκθεση με τίτλο «Inequality Inc.» διαπιστώνει ότι επτά στις 10 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

«Οι άνθρωποι παγκοσμίως εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά με μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς και μη ασφαλείς θέσεις εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Σε 52 χώρες, ο μέσος πραγματικός μισθός σχεδόν 800 εκατομμυρίων εργαζομένων έχει μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν χάσει συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Ζητώντας την επιβολή φόρου πλούτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των εργαζομένων και των υπερπλούσιων αφεντικών και ιδιοκτητών εταιρειών, η Oxfam υπολογίζει ότι αυτό θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1.64 τρισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Η Oxfam δήλωσε ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini -ο οποίος μετρά την ανισότητα- διαπίστωσε ότι η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα είναι πλέον συγκρίσιμη με εκείνη της Νότιας Αφρικής, της χώρας με την υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3