dodoni back
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Νοσηλευτική σε κρίση»

Εικόνα του άρθρου «Νοσηλευτική σε κρίση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2020, 09:19
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φοιτητές και φοιτήτριες της Νοσηλευτικής Ιωαννίνων (όπως υπογράφουν το κείμενό τους), διαπιστώνουν και καταγράφουν μια σειρά προβλήματα στο τμήμα και έχουν ενημερώσει σχετικά και την πρυτανεία.

Τα προβλήματα πηγάζουν από το πρακτικό κλείσιμο της σχολής και την «τηλε-ακαδημαϊκή» δραστηριότητα, θέμα που αντιμετωπίζουν πολλά ακόμα τμήματα, όχι μόνο στα Γιάννενα.

Οι φοιτητές-τριες του τμήματος αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά θεωρητικά μαθήματα δεν έχουν συμπεριληφθεί και ήδη, δύο εργαστήρια του περασμένου εξαμήνου που είχαν μεταφερθεί για Σεπτέμβριο, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης δια ζώσης, ενημέρωσαν για την έναρξη τους τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να σπεύσουν στην πόλη, καθώς δεν υπήρχε καμία δυνατότητα απουσίας, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τους Κύπριους και εργαζόμενους συμφοιτητές μας, με φυσικό επακόλουθο πολλοί να μην κατορθώσουν να έρθουν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, λένε ότι ενώ η έναρξη και ο τρόπος πραγματοποίησης των κλινικών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, υπάρχουν φήμες ότι «μάλλον θα γίνουν εξ αποστάσεως».

Έγινε παρέμβαση στην πρόεδρο του τμήματος, η οποία υποσχέθηκε ότι τα κενά θα καλυφθούν με πρόσληψη δύο καθηγητών. Οι φοιτητές-τριες τονίζουν ότι τα κενά είναι μεγαλύτερα.

«Συνειδητοποιούμε ότι ένα κομμάτι της εκπαίδευσης μας και του επαγγέλματος μας είναι πρακτικό και μας φαίνεται αδιανόητο να αντικατασταθεί με θεωρητικές εξ αποστάσεως διαλέξεις, τις οποίες δοκιμάσαμε στο προηγούμενο εξάμηνο και απέτυχαν καθώς ήταν ανεπαρκείς και σε μεγάλη απόσταση με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο στοχεύουν, με βάση το πρόγραμμα σπουδών μας» αναφέρουν.

Δηλώνουν ότι κατανοούν πλήρως την έκτακτη συνθήκη λόγω κοροναϊού και την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το συγκεκριμένο διάστημα.

«Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα, οπότε είναι λογικό να μας δημιουργούνται υπόνοιες ότι οι λόγοι δεν σχετίζονται μόνο με την κατάσταση της πανδημίας που βιώνουμε, αλλά με την υποστελέχωση του τμήματος» τονίζουν.

Οι φοιτητές-τριες λένε ότι το ρίσκο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση μέσων προστασίας και να γίνουν δια ζώσης κλινικές και εργαστήρια, δεδομένης της φύσης του τμήματος.

Ζητούν:

  • Δια ζώσης πραγματοποίηση των εργαστηρίων και των κλινικών με όλα τα μέσα προστασίας και συστηματικά τεστ για όλους-όλες.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την διεξαγωγή των θεωρητικών και κλινικών μαθημάτων.
  • Να δοθούν πτυχιακές εξεταστικές για όσους είναι άνω του 9ου εξαμήνου σπουδών και να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φοιτητές που χρωστούν μαθήματα από τον ΤΕ κύκλο σπουδών, να εξεταστούν σε αυτά.
  • Να μη χαθεί κανένα μάθημα (εργαστήριο, θεωρία, κλινική) και η πρακτική άσκηση.
  • Συλλογική προσπάθεια για καλύτερο πανεπιστήμιο, χωρίς εκπτώσεις στις σπουδές 
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3