Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νομοσχέδιο υπό σφοδρή αμφισβήτηση

Εικόνα του άρθρου Νομοσχέδιο υπό σφοδρή αμφισβήτηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2020, 16:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νομοθεσία για το περιβάλλον που εισάγει η κυβέρνηση στη Βουλή, παρά τη σθεναρή υποστήριξη του πρωθυπουργού στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος γίνεται δέκτης ιδιαίτερης κριτικής, έχει εγείρει πάρα πολλές αντιδράσεις.

Ο νόμος καταγγέλλεται από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης ως «περιβαλλοντοκτόνος». Οι κριτικές έρχονται και εκ των έσω της ΝΔ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό, μετά το νομοσχέδιο για την παιδεία.

Ο νόμος καταγγέλλεται κυρίως για το πλαίσιο που πρακτικά αίρει ελέγχους και περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με τρόπο ο οποίος σε αρκετά σημεία γίνεται προκλητικός.

Έντονες επιφυλάξεις διατύπωσαν τρεις… ετερόκλητοι πολιτικά φορείς, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππας Φϊλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Σε χτεσινές δηλώσεις τους διατύπωσαν έντονες επιφυλάξεις και διαφωνίες για τον τρόπο που (δεν) έγινε η διαβούλευση, αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των φορέων στη νέα τους φάση. 

Για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, ενδεικτικές είναι οι θέσεις του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ιωαννίνων:

  • Καταργεί στην ουσία την προστασία των περιοχών Natura, ορίζοντας χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (εξορύξεις κλπ) εντός αυτών.
  • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) που μέχρι τώρα ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος   και επομένως στον έλεγχο και τις επιδιώξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. 
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις και εντός υγροτόπων και ρεμάτων. 
  • Απλοποιεί και επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των επενδύσεων και των έργων (αιολικών, ΧΥΤΑ/Υ, εξορύξεων, υδροηλεκτρικών, εγκιβωτισμών ρεμάτων, καύσης σκουπιδιών και όλων των έργων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση). Μειώνει σημαντικά τις προθεσμίες γνωμοδοτήσεων καθιερώνοντας το θεσμό του «Ιδιώτη Αξιολογητή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετατρέποντας την όλη διαδικασία αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη. 

Παρατηρήσεις και αιχμές από τον Στ. Καλογιάννη

Είναι επίσης ενδιαφέρουσες οι θέσεις που διατύπωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε επιφυλάξεις παρά τη γενική διατύπωση για «θετικά σημεία» στο νόμο, σχετικά με το σύστημα διαχείρισης και διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.

«Οι προτεινόμενες Επιτροπές Διαχείρισης είναι πολυμελείς (έως 11 μέλη, όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν λειτουργούν τέτοιου είδους επιτροπές), απαιτούνται συνεργασίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και μεγάλο μεταβατικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο Σχέδιο δράσης βελτίωσης της πολιτικής ΠΠ, που θα καταλήξει σε προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοστούν».

Επίσης, αναφέρει σχετικά με την αντικατάσταση των φορέων από τις 24 Μονάδες Διαχείρισης, ότι «θα είναι δύσκολο για τις νέες Μονάδες να διαχειριστούν αυτές τις περιοχές». Θέτει επίσης ζητήματα για τις περιοχές ευθύνης των νέων μονάδων, όπως το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, λέγοντας «υπάρχει ασάφεια στο σ/ν, καθώς προβλέπεται Μονάδα διαχείρισης ΕΠ Βόρειας Πίνδου, με έδρα τους Ασπράγγελους, αλλά και μονάδα διαχείρισης ΠΠ Ηπείρου (στην οποία ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος του το ΕΠ Β. Πίνδου), με έδρα τα Ιωάννινα».

Ο κ. Καλογιάννης διατυπώνει και παρατηρήσεις οι οποίες… προσπερνούν τη λογική του νόμου, όπως για παράδειγμα την πρόταση εξαίρεσης από τις αδειοδοτήσεις, του ΚΑΣ και του ΚΣΜΝ. Προσθέτει ακόμα ότι «η προτεινόμενη νέα διάρθρωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού και η αλλαγή των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα φέρει νέες καθυστερήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας».

Ο βουλευτής της ΝΔ αφήνει και κάποιες αιχμές προς το υπουργείο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε απάντηση στους τοπικούς φορείς, σχετικά με θέματα που ο ίδιος άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο με δηλώσεις του. «Ας καταλάβουν όμως, και ας ενημερώσουν τους συμπολίτες μας, ότι στην τρέχουσα τετραετία δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία πολεοδομική μελέτη, σε κανέναν Δήμο. Φοβάμαι δε, με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, ότι ο νέος χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των νέων σχεδίων, όπως κι αν αυτά ονομάζονται, Ρυθμιστικά ή Τοπικά Χωρικά ή Τοπικά Πολεοδομικά, μετατίθεται για το 2030».

Οι Ορίζοντες Ηπείρου

Οι Ορίζοντες Ηπείρου κατηγορούν την «τοπική πολιτική διαπλοκή «έφερε» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη» και θεωρεί ότι οι αντιδράσεις είναι «μια κίνηση για τηρηθούν τα προσχήματα και όχι για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση για τη σωτηρία και διαχείριση ενός τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η Παμβώτιδα, άρρηκτα δεμένου τόσο με τον περιβάλλον, όσο και με την οικονομία της περιοχής». 

Παραπέμπουν στη δική τους πρόταση για την Παμβώτιδα και κατηγορούν τόσο τον περιφερειάρχη, όσο και βουλευτές και πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππα Φίλιο. 

Ειδικά για τον κ. Φίλιο, αναφέρει ότι είναι «κορυφαίος υπεύθυνος» και ότι «η υστεροφημία του κλείνει με τα πιο μελανά σημάδια». Από την ευθεία κριτική, λείπει γενικά το υπουργείο Ενέργειας.


Η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου

Η ΑΚΜΗ χαρακτηρίζει και αυτή «αντιπεριβαλλοντικό» το νομοσχέδιο και τονίζει την… καινοτομία, ότι ο νόμος ήρθε στη Βουλή με επιπλέον άρθρα από αυτά που ήταν σε διαβούλευση.

Η ΑΚΜΗ είναι ιδιαίτερα αναλυτική και τονίζει ότι «στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την ‘απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης’, βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους ‘επενδυτές’».

Κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για υποκρισία με όρους που πίσω από την περιβαλλοντική γραμματική, κρύβουν «εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στη λεγόμενη ‘πράσινη οικονομία’, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις, κ.λπ.)».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back