ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέος γύρος κατά υδρογονανθράκων

Εικόνα του άρθρου Νέος γύρος κατά υδρογονανθράκων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2019, 17:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανελλαδική πορεία στα Γιάννενα, στις 11 Μαΐου στην κεντρική πλατεία, εναντίον των ερευνών-εξορύξεων υδρογονανθράκων πλησιάζει και οι φορείς, οργανωτικοί, πολιτικοί κ.α. καλούν σε συμμετοχή.

Η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα, αναφέρει: «Όσoν  αφορά στις θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι πετρελαϊκές, αυτές είναι  τα μεροκάματα πείνας σε ελάχιστους εποχιακούς εργαζόμενους που θα  βρεθούν ξανά άνεργοι στο ρημαγμένο τοπίο των εξορύξεων. Είναι ντροπή να  μιλάνε λοιπόν για καταπολέμηση της ανεργίας. Όσο για το 'φθηνό  πετρέλαιο' που θα αγοράζουμε από τις  'πετρελαιοπηγές', πέραν της αφέλειας του επιχειρήματος, ας  ρωτήσουν τους ανθρώπους στην Καβάλα πόσο πληρώνουν για πετρέλαιο και  βενζίνη(από τις ακριβότερες στην Ελλάδα) και να πειστούν ότι οι  πολυεθνικές δεν παίζουν με τα κέρδη τους».

Συμπληρώνει ότι «το  2019 προβλέπεται να είναι χρόνος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και  ανακατατάξεων. Φιλοδοξούμε, το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει στον  εφησυχασμό και στην αναμονή, να αποτελέσει την αφορμή για ένταση των  προσπαθειών για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων, χωρίς  'ναι μεν, αλλά'. Ήδη, τα δημοτικά συμβούλια Ζαγορίου, Κεντρικών  Τζουμέρκων και Άρτας αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τις δημοτικές τους  εκτάσεις προς έρευνα και εξόρυξη, έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις και  πιέσεις των τοπικών κοινωνιών και του αντιεξορυκτικού κινήματος, που  είναι και οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να ανατρέψουν οριστικά την  σχεδιαζόμενη επένδυση».

Το Μέτωπο Δράσης, η αυτοδιοικητική παράταξη, απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στους εργαζόμενους στον κλάδο:  «Αισθανόμαστε την ανάγκη να σταθούμε και στο κομμάτι εκείνων των εργαζόμενων από την πόλη μας, οι οποίοι κάτω από τις άθλιες συνθήκες που περιήλθε η ζωή τους ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων χρειάστηκε να αναζητήσουν εργασία στις εταιρείες εξόρυξης. Θέλουμε να τους έχουμε με το πλευρό μας, εξάλλου η ταξική τους θέση τους τοποθετεί δίπλα μας απέναντι στα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιρειών και είμαστε σίγουροι ότι οι ανησυχίες τους συναντώνται όχι μόνο όπως και πολλών από μας στο μεροδούλι – μεροφάι, αλλά και στο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τα παιδιά μας».

Η Οικολογική Συμμαχία για την Ήπειρο πάει το θέμα και στις εκλογές της 26ης Μαΐου: «Καλούμε όλους, στην Ήπειρο  να ψηφίσουν μόνο τους υποψήφιους(-ες), που έχουν λάβει σαφή δέσμευση -από θέση αρχής- κατά κάθε είδους εξορύξεων υδρογονανθράκων (είτε «κρατικών», είτε των «μονοπωλίων και των πολυεθνικών»). Να ψηφίσουν όσους (-ες) έχουν σαφή πρόταση απεξάρτησης της εκλογικής τους περιφέρειας με χρήση αποκεντρωμένων, έξυπνων και μικρής κλίμακας συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την χρήση ενεργειακών κοινοτήτων και με οικονομικό όφελος των πολιτών τους».

Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση αναφέρει: «Οι ταξικοί αγώνες μόνο μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου, αγώνες συγκρουσιακοί και όχι θεσμικοί. Η εργατική τάξη είναι αυτή που πρέπει να παλέψει για την προστασία του περιβάλλοντος όπως παλεύει σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, μακριά από λογικές ανάθεσης, αλλά αυτοοργάνωσης. Τέτοιου είδους αγώνες, ουσιαστικά έρχονται σε ρήξη με το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στη λεηλασία της φύσης».

 Η ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας «Ενάντια», υπογραμμίζει: «Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε το κράτος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πολυεθνικές, τοπικούς παράγοντες, «πληρωμένους» επιστήμονες, έναν πανίσχυρο μηχανισμό εξαγοράς και καταστολής. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την «ανάθεση» σε κάποιους «σωτήρες», με ενέργειες ακτιβισμού, με προσφυγές και υπομνήματα» και καλεί «τους αγρότες και κάθε ιδιοκτήτη να μη δώσουν για ένα ξεροκόματο, άδειες πραγματοποίησης οποιασδήποτε εργασίας σε ιδιοκτησίες τους ή ανακαλέσουν αυτές, που λόγω έλλειψης ενημέρωσης έδωσαν, σε αυτούς που έρχονται να τους καταστρέψουν».

Ο Eργατικός Aγώνας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο δεν θα προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην ευημερία και το βιοτικό επίπεδο του λαού, αντίθετα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους».

Στη συγκέντρωση καλούν και οι ΑΡΠΗ-ΑΡΠΙ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back