ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέος δήμαρχος Ιωαννίνων: Εκλογή στις 28 Φεβρουαρίου

Εικόνα του άρθρου Νέος δήμαρχος Ιωαννίνων: Εκλογή στις 28 Φεβρουαρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2023, 17:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 28 Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Τρίτη δηλαδή, θα εκλεγεί από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», την παράταξη του αποβιώσαντα δημάρχου Μωυσή Ελισάφ δηλαδή, ο νέος δήμαρχος των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μια πολιτική εξέλιξη, ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο λόγω της ιστορικής συγκυρίας και του κενού που άφησε ο Μωυσής Ελισάφ, αλλά και γιατί βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά και για την αυτοδιοίκηση.

Καταρχάς, το νέο δήμαρχο θα εκλέξουν οι 11 σύμβουλοι της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και κανείς άλλος-η (δεν θα συμμετάσχουν δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι Αρ. Παππάς και Γ. Αϊβατίδης οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την παράταξη της Τ. Καλογιάννη και στη συνέχεια είχαν ανεξαρτητοποιηθεί). Είναι μια αυτονόητη διευκρίνιση για μια διαδικασία που προκύπτει από το νόμο 2623/19, το «νόμο Θεοδωρικάκου», ο οποίος άλλαξε το «νόμο Σκουρλέτη». Σε αρκετά σημεία, ο κ. Θεοδωρικάκος παρενέβη αντιδημοκρατικά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Η αυτοδιοίκηση βέβαια πορεύτηκε με αυτές για 3 χρόνια, σε ένα ακόμα «ελληνικό φαινόμενο» κραυγαλέας παραβίασης δημοκρατικών κανόνων.

Ο νόμος Θεοδωρικάκου λοιπόν, λέει

«1. Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι της παράταξης του εκλεγέντος δημάρχου συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε όργανο του δήμου ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως.»

Αν ίσχυε ακόμα ο νόμος Σκουρλέτη, ο νέος-νέα δήμαρχος θα εκλέγονταν από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειωτέον ότι μέλη της δημοτικής αρχής (όχι της παράταξης του δημάρχου), διατείνονταν ανεπίσημα μέχρι πρόσφατα ότι η δημοτική αρχή (οι τρεις παρατάξεις που την αποτελούν δηλαδή) είναι ενιαίο «σώμα», κάτι που δεν προκύπτει από τη συγκεκριμένη διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή αυτής της δημοτικής περιόδου, μια αντίστοιχη συζήτηση είχε ανοίξει στο δημοτικό συμβούλιο για τη... σειρά τοποθέτησης των παρατάξεων.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ακούγεται έντονα το όνομα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου και ως προσωπικότητα που θα μπορούσε να καλύψει το "μέγεθος" της θέσης.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο της ασθένειας του δημάρχου, καθήκοντα αναπληρωτή εκτελούσε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back