Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέο συλλαλητήριο για τους υδρογονάνθρακες

Εικόνα του άρθρου Νέο συλλαλητήριο για τους υδρογονάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2018, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέο συλλαλητήριο για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων και συνολικά, για το ενεργειακό ζήτημα, καλεί, το Εργατικό Κέντρο αυτή τη φορά, στις 12 Ιουλίου στις 20.00. Την περασμένη Τετάρτη έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Άρτας και Θεσπρωτίας, καθώς και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Πρακτικά, η διαφορά αυτού με το προηγούμενο συλλαλητήριο, είναι ότι τώρα το διοργανώνουν και καλούν σε αυτό οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αναφέρονται στο ΠΑΜΕ.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, «έγινε κριτική στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στρέφουν όλη την προσοχή - τη δική τους και του κόσμου - στην τεχνολογία και τη χωροθέτηση, θεωρώντας δεδομένη την ‘απελευθέρωση’ της ενέργειας, αποσπασμένη από το θέμα της ιδιοκτησίας των πηγών και υποδομών από τους επιχειρηματικούς ομίλους».  

Με αυτό τον τρόπο, το Εργατικό Κέντρο τράβηξε πολιτικές γραμμές από τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι «το τελικό αποτέλεσμα είναι να εκτονωθούν ανώδυνα οι αντιδράσεις, η δικαιολογημένη καχυποψία ή η οργή του κόσμου και να μην οδηγηθεί στη συνολική εναντίωση στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και την κυβέρνηση που χαράσσουν και υλοποιούν τη συνολική ταξική πολιτική που τους συμφέρει».

Επίσης, ως θέση καταγράφεται η εξής: «Το θέμα ξεκινά από τη θέση ότι ο πραγματικός αντίπαλός μας δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι οι εγχώριες ενεργειακές πηγές κάθε είδους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που τις κατέχουν και τις αξιοποιούν, με γνώμονα το κέρδος τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει από σήμερα να παλεύει να επιβάλει την παρεμπόδιση κάθε ‘απελευθέρωσης’ και ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ενέργειας».

Το ΕΚΙ σημειώνει ότι «μας απασχολούν και μας ενδιαφέρουν όλα τα επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα, που αφορούν στην επίδραση ενιαία στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν υποτιμάμε, ούτε δαιμονοποιούμε αυθαίρετα τους κινδύνους. Όμως έχουμε ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του σχεδιασμού και της πολιτικής ενέργειας στην περιοχή και στη χώρα δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα αλλά είναι πολιτικό. 

Το ποιες, πώς, πότε, και προς όφελος ποιανού θα αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της περιοχής εξαρτάται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.  Αυτό καθορίζει σε τελική ανάλυση όλες τις επιλογές και τα κριτήρια από την παραγωγή ως τη διάθεση και την κατανάλωση όλων των μορφών ενέργειας».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back