ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «Μπουλούκι», ένα καλντερίμι και ανοιχτές εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Το «Μπουλούκι», ένα καλντερίμι και ανοιχτές εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2019, 22:28
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση «Καλντερίμι Χ2» από το εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης «Μπουλούκι» στην Πλάκα Τζουμέρκων οδεύει προς το τέλος της.

Μέσα από ένα πρόγραμμα μαθητείας και ένα εργαστήριο σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην αποκατάσταση του ιστορικού, λιθόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί στο Γεφύρι Πλάκας.

Με τη δράση να ολοκληρώνεται, το «Μπουλούκι» διοργανώνει και μια σειρά από εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Από 21 έως 25 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φραστών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, θα εκτεθεί φωτογραφικό αρχείο του Σπύρου Μαντά.

Στις 26 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, θα ξεκινήσει ημερίδα με διάφορους ομιλητές στο συνεδριακό κέντρο Πραμάντων. Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Κατσουλάκος («Παραδοσιακή δόμηση και σύγχρονες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης»), Μαρία Μπαλοδήμου («Τα καλντερίμια στο παρελθόν και η μετάλλαξή τους στον χρόνο»), Μανόλης Κορρές («Οι δρόμοι πριν από το αυτοκίνητο»), Παναγιώτα Ανδριανοπούλου («Κτίζοντας (με) την Κοινότητα: Συμμετοχική διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»), Γιώργος Σμύρης («Το αρχιτεκτονικό απόθεμα μέσα και έξω από το Μουσείο») και Βασίλης Γκανιάτσας («Το νόημα και η συμβολή της άσκησης στη μαθητεία της μαστορικής τέχνης»). Την ίδια μέρα, στις 19:30, θα προβληθεί η ταινία «Τα δάκρυα του βουνού» (2018) του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Στις 27 Οκτωβρίου, στη Μονή Μουχουστίου Πλάκας, στις 9 το πρωί, θα γίνουν ομιλίες και συζήτηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back