πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια γιορτή για το «Μπουλούκι» τον Σεπτέμβριο

Εικόνα του άρθρου Μια γιορτή για το «Μπουλούκι» τον Σεπτέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2024, 19:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα τέλη Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι το περιοδεύον εργαστήριο «Μπουλούκι», μια διεπιστημονική συλλογικότητα, που ξεκίνησε το «ταξίδι» του το 2018 από τα Τζουμέρκα, με αφορμή το έργο αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, είναι ένας από τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Europa Nostra) 2024.

Το βραβείο αφορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις τεχνικές παραδοσιακής δόμησης με στόχο την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη δόμηση. Η τελετή βράβευσης Europa Nostra θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, στο Βουκουρέστι.

Δύο εβδομάδες πριν, στις 21 Σεπτεμβρίου, στα Τζουμέρκα, στα Φράστα, θα γίνει μια τοπική τελετή βράβευσης του «Μπουλουκιού» από εκπροσώπους της Europa Nostra και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Παράλληλα και ως τμήμα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος της ομάδας «Τσιατί | Μαθητεία και Εργαστήριο Παραδοσιακής Οικοδομικής», την ίδια μέρα, στα Φράστα και στην Πλάκα Τζουμέρκων, θα γίνουν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν και θα αναλύσουν τις πολύτιμες συνιστώσες των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής
Γεφύρι Πλάκας-Παλιό Τελωνείο

10:00 Ξενάγηση στο βραβευμένο με το European Architecture Prize Philippe Rotthier ιστορικό καλντερίμι που αποκατέστησε το «Μπουλούκι» και το οποίο οδηγεί στη γέφυρα της Πλάκας.

11:00 Στρογγυλή τράπεζα στον υπαίθριο χώρο του παλιού τελωνείου του Γεφυριού της Πλάκας για την τεχνική εκπαίδευση στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης με διακεκριμένους καλεσμένους του πεδίου από Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχολείο-Φράστα

19:00 Παρουσίαση και ανασκόπηση του έργου της ομάδας Μπουλούκι.

20:00 Τοπική τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, με παρουσία εκπροσώπων της Europa Nostra και της ΕΛΛΕΤ.

Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική.


* Φωτογραφία από τη δράση του Μπουλουκιού στο καλντερίμι που οδηγεί στη Γέφυρα Πλάκας


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back