ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μπιενάλε με υπουργό Πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Μπιενάλε με υπουργό Πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2018, 14:08
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγό της, ιστορικό Αντώνη Λιάκο, έγιναν χτες τα εγκαίνια της δεύτερης εικαστικής έκθεσης της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων «Common Myths» στο Σουφαρί Σεράι.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μάρθα Παπαδοπούλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. Και οι δύο έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της Μπιενάλε (παρεμπιπτόντως απουσίαζαν από την εκδήλωση οι πρυτανικές αρχές).

Η υπουργός Πολιτισμού (η οποία επέλεξε να μην καθίσει στην πρώτη σειρά των επισήμων, αλλά στις πιο πίσω θέσεις) στον χαιρετισμό της, ο οποίος ήταν σεμνός και παράλληλα δυναμικός, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ιδέα της διοργάνωσης μιας Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στα Γιάννενα. Εξάλλου, το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό το όλο εγχείρημα.

Στον χαιρετισμό της, παράλληλα, έθεσε αρκετά ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό. «Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποδομές αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των υποδομών» τόνισε. Η κ. Ζορμπά επέμεινε ιδιαίτερα στην «οικοδόμηση» μιας σχέσης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας τόσο μεταξύ των φορέων όσο και μεταξύ των φορέων και των πολιτών μιας κοινωνίας. Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές για την έλλειψη επικοινωνίας στην υπόθεση της μπιενάλε, μιλώντας για τη σχέση με το μη κοινό, τους απόντες. «Εύχομαι να γίνει αυτή η μπιενάλε όντως μια Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε.

Στην τελετή εγκαινίων της χτεσινής έκθεσης (που αξίζει να την επισκεφθείτε), εκτός από τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι και πολύ λίγοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην πρώτη σειρά των επισήμων έκανε την εμφάνισή του και ο (φερόμενος) υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο νομό Ιωαννίνων, ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back