Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπέγκας-Ελισάφ και η «μάχη» για τη ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Μπέγκας-Ελισάφ και η «μάχη» για τη ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2019, 20:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλίμα στις σχέσεις της απερχόμενης και της επερχόμενης δημοτικής αρχής Ιωαννίνων δεν είναι και οι καλύτερες. Από τη μια πλευρά, η απερχόμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα που προσπαθεί να κλείσει εκκρεμότητες και να καρπωθεί τα αποτελέσματα των προσπαθειών της και από την άλλη η επερχόμενη, νέα δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ που εκτιμά ότι οι όποιες αποφάσεις αυτό το μεσοδιάστημα δεν πρέπει να λαμβάνονται «ερήμην της νέας δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου» αλλά και να μην τη δεσμεύουν, όπως έχει αναφερθεί σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι προφανές ότι το τρίμηνο αυτό χρονικό διάστημα από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου δημιουργεί προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στην πόλη, μικρές ή μεγάλες, οι οποίες επιτείνονται από το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο παρατάξεων. Και το μεγάλο ζήτημα γύρω από το οποίο γίνεται «μάχη» είναι η ΔΕΥΑΙ.

Η παράταξη «Νέα Εποχή» του κ. Ελισάφ αποφάσισε να κινηθεί πέραν της πολιτικής σφαίρας, και να παρέμβει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με αίτησή της. Με την αίτηση ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας για τον έλεγχο νομιμότητας ή μη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων τον Ιανουάριο του 2019 για αντικατάσταση δύο αναπληρωματικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ –μια απόφαση που τροποποίησε την προηγούμενη απόφαση υπ’ αριθμ 461/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την αίτησή της την κατέθεσε στις 8 Ιουλίου, και τάχιστα, δύο μέρες μετά, 10 Ιουλίου, η απόφαση εκδόθηκε (διαβάστε εδώ την απόφαση). Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε αποδεκτή την αίτηση της παράταξης του κ. Ελισάφ με το σκεπτικό ότι η αιτιολογία της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ για την αντικατάσταση των αναπληρωματικών μελών είναι ανεπαρκής. Σημειωτέον ότι η απόφαση του Ιανουαρίου για τα αναπληρωματικά μέλη δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» πολύ αργά, στις αρχές Ιουλίου –οπότε άργησε και η εφαρμογή της.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τις τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ. Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή, σχολιάζοντας την απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάνει λόγο για «δήθεν έλλειψη αιτιολογίας», ενώ αναφέρει ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Σε πολιτικό επίπεδο, επιτίθεται στην παράταξη του κ. Ελισάφ κατηγορώντας την «για μανία που βλάπτει σοβαρά τους συνδημότες μας». «Παρά τις επανειλημμένες δημόσιες εκκλήσεις μας, μας εκπλήσσει τόσο η εμμονή όσο και η άρνηση της συγκεκριμένης παράταξης να αναφέρει ποιο από τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ θεωρεί ότι δεν είναι στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας της ή ότι τη δεσμεύει πολιτικά στην άσκηση των καθηκόντων της από 1ης Σεπτεμβρίου. Ακόμα περιμένουμε απάντηση» τονίζεται. Μάλιστα, η δημοτική αρχή Μπέγκα ζητά από τους πολίτες να μπουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ για να αξιολογήσουν και οι ίδιοι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Για τη δημοτική αρχή, το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, ήταν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Κάτι που το επισημαίνει έντονα και σε αυτή την ανακοίνωση. Ο κ. Μπέγκας έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές προεκλογικά και μετεκλογικά ότι η καθυστέρηση στο έργο αυτό οφειλόταν σε «επιχειρηματικά συμφέροντα» και στις πολλές προσφυγές που έγιναν στα διάφορα στάδια του διαγωνισμού. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τρία εργολαβικά σχήματα: «Άκτωρ-Ηλέκτωρ», «Μεσόγειος ΑΕ» και «Αρλέτος ΑΤΕΕ-Νιόβη ΑΤΕ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back