Η υπόθεση της λειτουργίας των 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά και πολιτική, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν να μιλήσουν δημοσίως για «μέτωπα» και «στρατόπεδα».
Η επόμενη μέρα της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας να ακυρώσει τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης που αφορά την υπηρεσία λειτουργίας των Σ.Μ.Α. φέρνει μια σειρά από αντιδράσεις.
Οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μιλάνε για «δικαίωση», ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αξιοποιεί την ευκαιρία για να πει στην ουσία ότι χωρίς αυτόν, δεν γίνεται τίποτα σωστό, και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που είναι ένα θεσμικό όργανο των Δήμων και αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία, αμφισβητεί την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειες.
Οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πρέβεζας είχαν επιλέξει τον δρόμο των προσφυγών κατά της απόφασης του ΦοΔΣΑ, όπου είναι μέλη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τις προσφυγές των Δήμων για τυπικούς λόγους (οι προσφυγές έπρεπε να κατατεθούν σε άλλο όργανο, στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών), αν και προηγήθηκε μια εκτεταμένη αλληλογραφία.
Η ακυρωτική απόφαση ήρθε μέσα από τον αυτεπάγγελτο έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης του ΦοΔΣΑ. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε, με λίγα λόγια, ότι κακώς γίνεται λόγος για ετήσιες ποσότητες απορριμμάτων 105.000 τόνων και ότι θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη οι δεσμεύσεις για μείωση των αποβλήτων μέχρι το 2030.
Ο ΦοΔΣΑ, σε ανακοίνωσή του, αναρωτιέται γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπεισήλθε σε θέματα ελέγχου σκοπιμότητας και δεν περιορίστηκε, όπως θα έπρεπε, σε θέματα ελέγχου νομιμότητας της απόφασης και γιατί τον προτρέπει να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό με τον οποίο «δεν θα διαχειριστούμε τις πραγματικά παραγόμενες ποσότητες αλλά τις θεωρητικά προβλεπόμενες από τον ΠΕΣΔΑ». Ένα ερώτημα ακόμη θέτει και για τις προσφυγές των Δήμων, για τις οποίες κατατέθηκαν οι απόψεις του ΦοΔΣΑ, όπως ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να έχει αξιολογηθεί εξαρχής η νομιμότητα του δικαιώματος κατάθεσης των προσφυγών.
Ο ΦοΔΣΑ επιμένει ότι η φιλοσοφία της σύνταξης των τευχών του διαγωνισμού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. «Μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους μας τι θα σήμαινε να είχαμε έναν ανάδοχο ο οποίος θα συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει να διαχειριστεί μια ποσότητα απορριμμάτων της τάξεως του 40% λιγότερο απ’ αυτά που πραγματικά παράγονται» τονίζεται.
Και τέλος, αφού επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειες, στο πλαίσιο των αποφάσεων των οργάνων του Φορέα, η διοίκηση τονίζει ότι η φιλοσοφία της παραμένει η συναίνεση και η συνεργασία.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΛΙΣΑΦ-ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ
Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ, οι κ.κ. Ελισάφ και Καχριμάνης έκαναν δηλώσεις για το θέμα. «Είναι ένα μάθημα για όλους και πολύ περισσότερο για τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, η οποία πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να συνεχίσει το διάλογο ώστε να βρούμε την καλύτερη λύση, γιατί χάσαμε ήδη τους πρώτους μήνες του 2021 και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε όλο το χρόνο» δήλωσε ο κ. Ελισάφ.
Ζήτησε δε από το προεδρείο του ΦοΔΣΑ να αντιληφθεί τις ενστάσεις των Δήμων και να συζητήσει «χωρίς εμμονές» - όσον αφορά τις ενστάσεις, ο δήμαρχος Ιωαννίνων τάχθηκε υπέρ της θέσης του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ότι απαιτείται πρώτα η δοκιμαστική λειτουργία των Σ.Μ.Α. Εκτίμησε επίσης ότι η διοίκηση του ΦοΔΣΑ «δεν θα κάνει το σφάλμα να επανέλθει σε μια άγονη αντιπαράθεση με τους Δήμους». Στη συνέχεια, αν και υποστήριξε ότι αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους, πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε μέτωπο ή ότι θα δίνουμε μάχες χαρακωμάτων κατά ανύπαρκτων αντιπάλων. Χρειάζεται ομοψυχία και συμπαράταξη».
Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της δημοτικής αρχής ότι οποιαδήποτε απόφαση (σ.σ. ο διαγωνισμός για τους Σ.Μ.Α. αφορά 7+3 χρόνια), «καλό θα είναι να μη δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές περιόδους». Την ίδια ώρα βέβαια, ο διαγωνισμός για τα led του Δήμου Ιωαννιτών δεσμεύει την πόλη για τα επόμενα 12 χρόνια…
Ανακοίνωση «δικαίωσης» εξέδωσε και ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα: «Ελπίζουμε πως έστω και τώρα κάποιοι θα αφήσουν στην άκρη συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά και θα επανέλθουν με νέα νοοτροπία που θα εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και θα διαφυλάσσει το κάθε ευρώ για χάρη των συμπολιτών μας».
Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, υπενθύμισε όλα όσα έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι το λάθος βρίσκεται στη μη συμμετοχή της Περιφέρειας στην όλη υπόθεση.
«Από τους πολλούς λόγους (σ.σ. δεν είναι πολλοί οι λόγοι) για τους οποίους δεν ‘πέρασε’ η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Εμείς έχουμε τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη), συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από ‘παντού βάζουν νερό’» τόνισε. Έκανε και μια αναφορά σε «κάποιους που έκαναν τους ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ» και σε «κάποιους που δεν νοιάστηκαν καθόλου πώς θα βρουν το βέλτιστο κόστος», για να καταλήξει στο ότι: «Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».
Και η… επόμενη μέρα, κλείνει με ένα σχόλιο της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά των «πανηγυρισμών του δημάρχου κ. Ελισάφ». Η «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού υπενθυμίζει την πάγια θέση της κατά της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Σ.Μ.Α., καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ότι «προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όταν για τις δικές της ιδιωτικοποιήσεις (όπως αυτή της αποκομιδής απορριμμάτων σε 2 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών) δεν κάνει καν διαγωνισμό και προσφεύγει με ‘διαδικασίες Covid’ σε απευθείας ανάθεση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση».