ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιολογικός καθαρισμός... χωρίς προσφυγές

Εικόνα του άρθρου Βιολογικός καθαρισμός... χωρίς προσφυγές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2020, 19:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον δρόμο της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΙ και της προσωρινής αναδόχου εταιρίας, παίρνει το μεγάλο έργο του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, μετά την απόρριψη δύο προσφυγών (ή πιο συγκεκριμένα μίας προσφυγής και μίας καταγγελίας από πολίτες) κατά απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ στις 10 Ιανουαρίου.

Την απόρριψη της προσφυγής και της καταγγελίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέτασε επί της ουσίας την προσφυγή του ενός πολίτη (λαμβάνοντας υπόψη και την καταγγελία του έτερου).

«Οι προσφυγές αυτές, ακόμη και από εικονικά ονόματα, έδειξαν ότι ο στόχος δεν ήταν η οποιαδήποτε αποκατάσταση της νομιμότητας, αφού άλλωστε όλες οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΙ είχαν ελεγχθεί λεπτομερώς με τη βοήθεια έγκριτων νομικών, αλλά η ίδια η ΔΕΥΑΙ και η πόλη των Ιωαννίνων. Η πεντάμηνη καθυστέρηση της αποστολής του φακέλου του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ουδένα ωφέλησε, αντιθέτως αύξησε το χρόνο της αναμονής αφού όλες οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει προ επταετίας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.

Τα περί «εικονικών ονομάτων» αναφέρονται στην καταγγελία πολίτη, για τον οποίο δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία. Η προσφυγή όμως του άλλου πολίτη κάθε άλλο παρά εικονική ήταν, καθώς κατατέθηκε από αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, το οποίο είχε οριστεί από τις παρατάξεις της δημοτικής αρχής…

Η προσφυγή αφορούσε πολλά σημεία: Από την αντικατάσταση μέλους της κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε η εταιρία «Άκτωρ» μέχρι τη συμμετοχή μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ (του Γιώργου Αρλέτου) στην επίμαχη συνεδρίαση, μολονότι είχε κώλυμα συμμετοχής λόγω συγγενικής σχέσης με τον πρόεδρο μίας εκ των τριών εταιριών της τελικής φάσης του διαγωνισμού για το έργο.

Για την τελευταία περίπτωση, που έχει απασχολήσει πολύ το πολιτικό παρασκήνιο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται πειθαρχικό παράπτωμα, με το επιχείρημα ότι «η εξεταζόμενη συγγενική σχέση όπως αποδείχθηκε, δεν δημιούργησε τεκμήριο επηρεασμού των λοιπών μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ» και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο…

Σε γενικές γραμμές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποδέχεται την προσφυγή για διάφορους λόγους, επικαλούμενη τη σχετική (και περίπλοκη) νομοθεσία.

Στη συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο κατακύρωσε ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρία «Μεσόγειος», η οποία ήταν η δεύτερη μειοδότης (με οικονομική προσφορά 17,9 εκατ. ευρώ), μετά την αποχώρηση της εταιρίας «Άκτωρ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back