ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Α. Μπαρτζώκας: Διπλάσιοι οι λογαριασμοί ρεύματος στη ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Α. Μπαρτζώκας: Διπλάσιοι οι λογαριασμοί ρεύματος στη ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2022, 20:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η χαίνουσα ακρίβεια επηρεάζει έμμεσα, αλλά και άμεσα πλέον, τομείς κοινής ωφέλειας όπως η παροχή νερού. Ο Άρης Μπαρτζώκας, πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, λέει ότι μέσω της Ένωσης των ΔΕΥΑ όλης της χώρας «ελπίζουμε και πιέζουμε» κάνοντας συνεχώς οχλήσεις προς την κυβέρνηση. Το αίτημα είναι να συμπεριληφθούν οι ΔΕΥΑ σε ειδικά τιμολόγια του ρεύματος, καθώς το κόστος είναι ακόμα μεγαλύτερο γι αυτές, από ό,τι στους Δήμους καθαυτούς. Ο κ. Μπαρτζώκας τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ότι το κόστος ρεύματος διπλασιάστηκε για τη ΔΕΥΑΙ, με λογαριασμούς που από τις 200.000 έφτασαν στις 400.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομία των Ιωαννίνων υπό πίεση

 Στο μεταξύ, μόλις την περασμένη Παρασκευή η Ένωση ΔΕΥΑ ζήτησε ξανά να μην εξαιρείται από τις συναντήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση, για το θέμα της ακρίβειας. Ο κ. Μπαρτζώκας υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση «έχει υποσχεθεί» την ένταξη των ΔΕΥΑ σε ειδικά τιμολόγια.

Η ΕΔΕΥΑ καταθέτει πλαίσιο τεσσάρων σημείων:

  • Να αυξηθεί η επιδότηση  για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021  για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  • Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες,  που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή  ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
  • Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back