Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 4-05-2018, 12:23
ΚΟΣΜΟΣ

Τον βουλευτή Μουχαρέμ Ιντσέ όρισε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Στην πρώτη του ομιλία ως επίσημος υποψήφιος του CHP, ο Ιντσέ δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα είναι «πρόεδρος όλων» και «αμερόληπτος». Για να υπογραμμίσει τη δήλωσή του, αφαίρεσε το σήμα του CHP που είχε στο σακάκι του και το αντικατέστησε με μια τουρκική σημαία.

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ιντσέ, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 54α γενέθλιά του, είχε ανεβάσει στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Είμαστε έτοιμοι», έλεγε.

Με την επιλογή αυτή, το CHP θέλει να πολεμήσει τον Ερντογάν σε ένα πεδίο που εκείνος αγαπά και το οποίο συμβάλλει πολύ στη δημοτικότητά του στην Τουρκία: εκείνο των ρητορικών κονταροχτυπημάτων.


Ο ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ  ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ιντσέ, ο οποίος έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός φυσικής και χημείας, φημίζεται πράγματι στη χώρα του για το φλογερό στυλ και τη μαχητικότητά του. Με παθιασμένες ομιλίες και σαφείς υπαινιγμούς έχει επιβληθεί ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Σε μια από τις διασημότερες ομιλίες του, είχε δηλώσει πως, αν εκλεγόταν μια μέρα αρχηγός του κράτους, θα πωλούσε το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο που ο Ερντογάν έβαλε να κατασκευάσουν για τον ίδιο στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής αυτός της Γιάλοβα (βορειοδυτική Τουρκία) είναι επίσης ένας από τους κύριους εσωκομματικούς αντιπάλους του αρχηγού του CHP, τον οποίο είχε επικρίνει έντονα έπειτα από εκλογικές αποτυχίες. Ο Ιντσέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Η Τουρκία οδεύει προς προς διπλές πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP. Φωτογραφία: sozcu


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso