ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρόταση για open mall

Εικόνα του άρθρου Μια πρόταση για open mall
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2018, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για τη δημιουργία ενός open mall συμπράττουν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μετά το «όχι» του Εμπορικού Συλλόγου. Η σύμπραξη του Δήμου με τον εμπορικό κόσμο απαιτείται για την υποβολή της σχετικής πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η «φιλοσοφία» του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» βασίζεται στη δημιουργία μιας ταυτότητας σε μια εμπορική γειτονιά, η οποία αφορά από αναβάθμιση δημόσιων υποδομών (π.χ. αναβάθμιση πεζοδρόμων, οδών ήπιας κυκλοφορίας και πλατειών, φωτισμός κ.ά.) μέχρι παρεμβάσεις στην όψη των καταστημάτων.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο έκανε γνωστή τη σύναψη της… συμφωνίας με τον Δήμο, πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση συμμετοχής στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Εκ μέρους του Δήμου, σε πολιτικό επίπεδο, τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες ωρίμανσης της πρότασης έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Μήτση και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μήτση, η περιοχή παρέμβασης που προτείνεται, είναι η περιοχή που ενώνει το νέο με το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης.  Για την επιλογή της περιοχής, δεν υπάρχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων, δεδομένου ότι το πρόγραμμα έχει τους όρους του. Ένας τέτοιος όρος είναι η ύπαρξη πεζοδρόμων ή οδών ήπιας κυκλοφορίας. Αν και τα όρια της προτεινόμενης περιοχής δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ο Δήμος Ιωαννιτών κινείται προς την κατεύθυνση της οδού Ανεξαρτησίας σε συνδυασμό με το δίκτυο πεζοδρόμων που έχει δημιουργηθεί από το τέλος της προέκτασης της οδού Χαρ. Τρικούπη.

Για την ωρίμανση της πρότασης, ο Δήμος έχει στη διάθεσή του έναν μήνα. Μετά από παράταση που δόθηκε, προτάσεις στη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» γίνονται δεκτές μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη δράση, η οποία έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών Δήμων, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία στοχευμένης παρέμβασης-ανάπλασης. Ο συνολικός της προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο μέγιστος δε προϋπολογισμός της κάθε πρότασης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1,9 εκατ. ευρώ (μέγιστος προϋπολογισμός για Δήμο 1,5 εκατ. ευρώ και μέγιστος προϋπολογισμός για Εμπορικό Σύλλογο ή Επιμελητήριο 400.000 ευρώ).

Σημειωτέον ότι την ευθύνη ενημέρωσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης, την έχει το θεσμικό όργανο των εμπόρων –στην περίπτωση των Ιωαννίνων το Επιμελητήριο. Σύμφωνα με την προκήρυξη, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων όπως και η συμμετοχή τουλάχιστον 50 επιχειρήσεων από το σύνολο της περιοχής παρέμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back