Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πέστροφα μπαίνει σε ένα στούντιο…

Εικόνα του άρθρου Μια πέστροφα μπαίνει σε ένα στούντιο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2020, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 16 Ιουνίου του 1969, 51 χρόνια πριν, ο Ντον Βαν Βλιέτ και η Μαγική Μπάντα του, κυκλοφόρησαν το Trout mask replica. Ο Βαν Βλιέτ συγκέντρωνε μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ότι ήταν κολλητός και συμμαθητής του Φρανκ Ζάππα.

Το Trout mask replica ήταν το τρίτο του άλμπουμ, στην ήδη περιπετειώδη του, μέχρι τότε καριέρα, η οποία περιλάμβανε δύο δίσκους και προμήνυε ότι θα γινόταν παράδειγμα για μια ολόκληρη γενικά μουσικών.

Το Trout mask replica δεν ήταν και δεν είναι «εύκολος» δίσκος.

Γι αυτόν έχουν ακουστεί από λογικά πράγματα μέχρι υπερβολές που κυμαίνονται σε όλη την κλίμακα αγάπης-μίσους.

Οι συντελεστές τους και ιδίως ο Βαν Βλιέτ, φρόντισαν να χωρέσουν στα σχεδόν 80 λεπτά του, διάρκεια υπερβολική για την εποχή, όλη τους τη δημιουργικότητα και ταυτόχρονα, ισχυρές δόσεις χάους.
Ρυθμοί και τονισμοί εναλλάσσονται συχνά και γρήγορα, η ηχογράφηση περιλαμβάνει κάμποσες παλαβές καινοτομίες από τον Ζάππα, που έκανε την παραγωγή, ενώ ο ίδιος ο Βαν Βλιέτ έπαιξε πιάνο, όργανο που δεν είχε ξαναπιάσει στη ζωή του.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγαλειώδες έργο, ίσως το πιο κοντινό μουσικό έργο που έχει φτάσει στα (ανεκτά) όρια του σουρεαλισμού.

To Moonlight on Vermont είναι ίσως το πιο ζωντανό, επιθετικό και καθηλωτικό παράδειγμα για το τι σημαίνει «ανεκτό όριο του σουρεαλισμού». Τα υπόλοιπα, είναι η αναφορά στον δίσκο ως τρομερά επιδραστικό από μια σειρά διαφορετικούς μουσικούς, από τον Τομ Γουέιτς μέχρι τον Στιβ Βάι.

Ο Ντον Βαν Βλιετ πέθανε πριν από μια δεκαετία περίπου. Έζησε και μεγαλούργησε με το όνομα Captain Beefheart…



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back