ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια οικογένεια προσφύγων σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας

Εικόνα του άρθρου Μια οικογένεια προσφύγων σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2022, 21:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εξαμελής οικογένεια προσφύγων από το Ιράκ, με τη μητέρα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, με τον πατέρα να εργάζεται για λίγες ώρες σε ζαχαροπλαστείο της πόλης και με τα παιδιά να προσπαθούν να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα (μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 8ου Γυμνασίου). Την ίδια ώρα, οι συνθήκες διαβίωσής τους κάθε άλλο παρά καλές είναι. Και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη της γειτονιάς και της σχολικής κοινότητας.

Την ιστορία της οικογένειας αυτής φέρνει στο προσκήνιο η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων η οποία καλεί τους αρμόδιους να εξασφαλίσουν  τη νόμιμη παραμονή και τις  αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας και τον Δήμο Ιωαννιτών να αναλάβει πρωτοβουλία για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών της οικογένειας μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Την ίδια ώρα καταγγέλλει μη κυβερνητική οργάνωση για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων, η μη κυβερνητική οργάνωση «συνοδεία δικαστικών επιμελητών τους πέταξε στον δρόμο» επικαλούμενη «το νομοθετικό πλαίσιο. Για το ανθρωπιστικό πλαίσιο… ούτε κουβέντα». Μετά από αρκετές περιπέτειες, στην οικογένεια, μετά από κινητοποίηση της γειτονιάς, διατέθηκε ένα σπίτι.

«Στο σπίτι πήγαν χωρίς τα πράγματά τους, επειδή η οικοσκευή τους (ηλεκτρικές συσκευές  και κρεβάτια) ανήκε στη ΜΚΟ. Η γειτονιά και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που φοιτούν οι μαθητές, μάζεψαν  ό,τι μπορούσαν για να σταθεί στα πόδια της η οικογένεια. Συγκέντρωσαν χρήματα και τους  πήγαν με δικά τους αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, όπου η μητέρα χειρουργήθηκε και ταυτόχρονα φρόντιζαν για τη σίτιση και προστασία  των παιδιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα παιδιά (3-13 ετών) αδυνατούσαν για αρκετές μέρες να πάνε στο σχολείο, καθώς η μητέρα τους είτε βρισκόταν στο νοσοκομείο είτε ανάρρωνε στο σπίτι ενώ ο πατέρας τους εργάζονταν ολημερίς. Το τελευταίο διάστημα ο σύζυγος άρχισε να δουλεύει για λίγες ώρες σε κεντρικό ζαχαροπλαστείο, όμως τα λίγα χρήματα με τα οποία αμείβεται, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειας ούτε, βέβαια, τα αυξημένα έξοδα για τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της συζύγου» αναφέρει η Ένωση Γονέων, κάνοντας μια περιγραφή της όλης κατάστασης.

Η οικογένεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας εδώ και δύο χρόνια. Τα δύο αυτά χρόνια κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην αλληλεγγύη των γειτόνων. «Γειτονιά και σχολείο αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας...» τονίζει η Ένωση Γονέων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back