Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Προσωρινή απόσυρση ξένων δυνάμεων

Εικόνα του άρθρου Ιράκ: Προσωρινή απόσυρση ξένων δυνάμεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2020, 21:36
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ», είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.


Η Γερμανία

Επίσης το Βερολίνο διέταξε την προσωρινή απόσυρση μέρους του στρατιωτικού προσωπικού από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες για λόγους ασφαλείας.

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ. Η απόφαση θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, όπου βρίσκονται σχεδόν 30 Γερμανοί στρατιωτικοί.

Περίπου 90 Γερμανοί στρατιωτικοί μένουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.


Η Σλοβακία

Και η Σλοβακία ανακοίνωσε με τη σειρά της πως μετακίνησε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται.  

Την απόσυρση δυνάμεών της ανακοίνωσε και η Ιταλία, καθώς 50 Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή. Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.


Οι Καναδοί

Ορισμένοι από τους 500 Καναδούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ θα μετακινηθούν προσωρινά στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι για αντίποινα μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.


Αυξημένα μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι Βρετανοί

Το υπουργικό του συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ ενημέρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, και σύμφωνα με εκπρόσωπό του, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης γύρω από την σπουδαιότητα της προστασίας των Βρετανών πολιτών και των συμφερόντων της χώρας, αλλά και της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι τα μέτρα για την προστασία των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ βρίσκονται σε «συνεχή αξιολόγηση» και τόνισε ότι η ασφάλεια των στρατιωτών είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας. Πρόσθεσε ότι μία πιο «ουσιαστική» συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει σήμερα, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.


Παραμένουν οι Γάλλοι

Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back