Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νέα «απάντηση», το Πνευματικό Κέντρο Κατσικά και η έκπτωση 1%

Εικόνα του άρθρου Μια νέα «απάντηση», το Πνευματικό Κέντρο Κατσικά και η έκπτωση 1%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2023, 17:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την υπογραφή της σύμβασης για τη μετατροπή του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας ανακοίνωσε σήμερα το Δημαρχείο. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας και ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας.

Η ανακοίνωση αυτή έχει και μια πρόσθετη σημασία, καθώς έρχεται μία μέρα μετά την «αλληλογραφία» μεταξύ παρατάξεων και δημοτικής αρχής περί «κενού εξουσίας» στον Δήμο Ιωαννιτών λόγω της ασθένειας του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

Επί της ουσίας, η υπογραφή της σύμβασης έρχεται να δώσει και μια έμμεση απάντηση στην παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία ναι μεν υπερασπίστηκε τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κενό εξουσίας», αλλά έθεσε τρεις «κόκκινες γραμμές».

Μία από αυτές, ήταν να μην προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στην υπογραφή καμίας συμβατικής πράξης για την επανάχρηση του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά. Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση, αρνούμενη την «κηδεμονία» και δηλώνοντας ότι «δεν δέχεται υποδείξεις για την εφαρμογή του προγράμματός της».

Οι «κόκκινες γραμμές» για τρία έργα του Δήμου δεν τέθηκαν τυχαία από την παράταξη της κας Καλογιάννη, η οποία πριν από έναν μήνα έθεσε ζήτημα μη τήρησης του δημόσιου συμφέροντος με αφορμή την υιοθέτηση του συστήματος «μελέτη-κατασκευή» σε κάποια έργα και τη διαπίστωση κατάθεσης μίας και μοναδικής προσφοράς σε κάθε έργο, από τον ίδιο υποψήφιο ανάδοχο και με σχεδόν μηδενική έκπτωση.

Το έργο του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά, με χρηματοδότηση 1,86 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», είναι μια τέτοια περίπτωση. Στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρία (εξ Αθηνών) με ποσό προσφοράς 1,84 εκατ. ευρώ – ποσοστό έκπτωσης μόλις 1%.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η ανάδοχος εταιρία αναλαμβάνει και την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και οποιασδήποτε συμπληρωματικής μελέτης απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου. Τι περιλαμβάνει το έργο; Όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία χώρου θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, εκθεσιακών χώρων, αιθουσών εκπαίδευσης και εκδηλώσεων, ανοιχτών και συνεργατικών χώρων εργασίας, maker space, χώρου συνεδριάσεων, εξειδικευμένων studio, καφέ-αναψυκτηρίου και πωλητήριου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3