Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα ενός διαφορετικού Πνευματικού Κέντρου

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα ενός διαφορετικού Πνευματικού Κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2022, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά χτίστηκε το 1999. Σήμερα, παρουσιάζει αρκετά δομικά, ηλεκτρομηχανολογικά και λοιπά προβλήματα, ενώ η χρήση του (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικά) περιορίζεται μόνο στο ισόγειο, σε 268 τ.μ. από τα συνολικά 1.340 τ.μ. Το 80% του κτιρίου δεν λειτουργεί.

Το Πνευματικό αυτό Κέντρο, ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας. Ένας σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και που δεν προχώρησε. Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ κατάφερε να το εντάξει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 1,86 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός του έργου με επίσημο τίτλο «Επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά» έγινε πριν από λίγους μήνες. Σε αυτόν κατατέθηκε μία μόνο προσφορά από εταιρία, η οποία έδωσε έκπτωση μόλις 1% (ποσό προσφοράς 1.841.398 ευρώ).  

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση, με τις υπογραφές μεταξύ Δήμου και αναδόχου εταιρίας να είναι θέμα λίγων ημερών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η ανάδοχος εταιρία αναλαμβάνει και την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και οποιασδήποτε συμπληρωματικής μελέτης απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου. Τι περιλαμβάνει το έργο; Όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία χώρου θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, εκθεσιακών χώρων, αιθουσών εκπαίδευσης και εκδηλώσεων, ανοιχτών και συνεργατικών χώρων εργασίας, maker space, χώρου συνεδριάσεων, εξειδικευμένων studio, καφέ-αναψυκτηρίου και πωλητήριου.

To Kέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας προσδοκά να αποτελέσει δηλαδή έναν χώρο υποδοχής, εγκατάστασης και δραστηριοποίησης νέων δημιουργών που θα εστιάζουν στην τέχνη και τη νέα τεχνολογία. Το Κέντρο θα προσφέρει μία σειρά παροχών από πόρους και υπηρεσίες: από τον φυσικό χώρο, τις τεχνολογίες και τα υλικά μέχρι την επιμόρφωση και τη δικτύωση.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο σε 540 μέρες. Με το δεδομένο ότι τα έργα παίρνουν (σχεδόν) παρατάσεις, το Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας θα χρειαστεί δύο χρόνια.

Μέχρι τότε, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να έχει βρει τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου αυτού. Με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει; Ποιος θα διαχειρίζεται το Κέντρο; Ποιοι θα είναι οι κανόνες του; Και πώς θα καταφέρει να γίνει εντέλει ένα «ζωντανό» κύτταρο δημιουργίας...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back