ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «συμμαχία» και τρεις «κόκκινες γραμμές»

Εικόνα του άρθρου Μια «συμμαχία» και τρεις «κόκκινες γραμμές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2023, 20:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απουσία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ λόγω ασθένειας έχει πυροδοτήσει μια κόντρα περί κενού εξουσίας, με τη δημοτική αρχή να βρίσκει έναν… σύμμαχο: την παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής της Τ. Καλογιάννη.

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» έρχεται με ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίσει τη θέση της, κι αφού είχαν προηγηθεί συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα και απάντηση της δημοτικής αρχής στον κ. Μπέγκα.

Η κα Καλογιάννη δείχνει να συμφωνεί με τη δημοτική αρχή: «Στον Δήμο μας δεν (σ.σ το «δεν» με κεφαλαία γράμματα) παρατηρείται κανένα κενό εξουσίας». Η κα Καλογιάννη, μάλιστα, σημειώνει το εξής: «Ευχόμαστε, όπως δηλώσαμε κατ’ επανάληψη, ο Δήμαρχος να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που προέκυψε με την υγεία του και να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του και στην άσκηση των καθηκόντων του στον δήμο μας. Αποδεχόμαστε, να χειριστεί το θέμα όπως και όταν νομίζει σκόπιμο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ».

Και προσθέτει ότι «οι διαδικασίες τηρούνται και ο δήμος ανταποκρίνεται στις κάθε είδους υποχρεώσεις του, τόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις επιλογές του δημάρχου Μ. Ελισάφ», όπως και ότι η παράταξη θα είναι παρούσα σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. «Δηλώνουμε ότι η παράταξή μας συνεχίζει να είναι διαρκώς διαθέσιμη στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, στον αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δημάρχου κ. Ευάγγελο Πήχα, στον γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Βασίλειο Ζωγράφο, για κάθε συνεννόηση, που θα διευκολύνει την ανεμπόδιστη εξέλιξη των διοικητικών διαδικασιών στο δήμο μας, ώστε να εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα ο πολίτης και η συναλλακτική δυνατότητα του δήμου μας» υπογραμμίζεται.

Ωστόσο, η παράταξη βάζει και τις κόκκινες γραμμές της σε κάποιες κρίσιμες επιλογές της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, εκφράζοντας εκ νέου τη διαφωνία της με συγκεκριμένα έργα, ζητά από τη δημοτική αρχή να μην προβεί στην υπογραφή καμία συμβατικής πράξης για τρία έργα:

-Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη

-Επανάχρηση του κτιρίου «Πνευματικό Κέντρο Κατσικάς» ως Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας.

-Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Για το έργο αυτό, σημειώνει ότι «θεωρούμε επιβεβλημένο πριν την υπογραφή σύμβασης να αντιπαρατεθούν οι θέσεις της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας με τις αντίστοιχες του αναδόχου, ώστε να αρθούν ή και να επαναξιολογηθούν κάθε φύσεως τεχνικές ή και οικονομικές διαφορές».

Όσον αφορά τέλος το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, «θα είμαστε παρόντες με τεκμηριωμένες θέσεις, όταν θα τεθεί υπό συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε κάθε σχετική αναφορά, είναι ‘τουφεκιά στον αέρα χωρίς λάμψη», με σαφείς αιχμές για τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θ. Μπέγκα.

Σημειωτέον ότι στο πολιτικό σκηνικό τον τελευταίο ενάμιση μήνα «συμμετέχουν» η απόφαση του ΣτΕ για τις αντιδημοκρατικές διατάξεις Θεοδωρικάκου, οι νουθεσίες του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη και η τροπολογία για την επιστροφή αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back