ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ιδιαίτερη μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου Μια ιδιαίτερη μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2018, 22:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι και λίγες οι γυναίκες που για διάφορους λόγους, με κυριότερο την ηλικία, δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και που αναζητούν μια λύση. Μόνο το 2017, στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απευθύνθηκαν 450 γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι της Μονάδας κάνουν λόγο για ανοδική πορεία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κάτι που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη του εσωτερικού ιατρικού τουρισμού.

Πέραν της διάστασης αυτής (που κάθε άλλο παρά ενδιαφέρει όσα ζευγάρια αγωνίζονται για ένα παιδί), το σημαντικό είναι ότι η γιαννιώτικη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει ένα «ατού» που δεν υπάρχει σε άλλες μονάδες δημόσιων νοσοκομείων. Και το «ατού» αυτό το υπενθύμισαν οι καθηγητές Γυναικολογίας-Μαιευτικής Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος και Γενετικής Γιάννης Γεωργίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα δεδομένα στην Υπογονιμότητα και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» η οποία θα γίνει από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Είναι η μοναδική μονάδα δημόσιου νοσοκομείου στην οποία εφαρμόζεται η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Πρόκειται για μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών. Κάποιες κοινές κληρονομικές ασθένειες οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ενώ άλλες οφείλονται σε «δομικές» αλλαγές των χρωμοσωμάτων των γονέων.

Και οι δύο καθηγητές επέστησαν ιδιαίτερα την προσοχή σε όσα ζευγάρια καταφεύγουν σε αμφιλεγόμενες θεραπείας, με τον κ. Γεωργίου να ξεκαθαρίζει ότι «τα ζευγάρια πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όσο το δυνατόν πιο νωρίς, να μη χάνουν χρόνο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δε το στοιχείο που παρουσίασαν οι καθηγητές, ότι το 50% των γυναικών που απευθύνονται στην «εδώ» Μονάδα είναι άνω των 37 ετών. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γυναίκα, τόσο οι πιθανότητες τεκνοποίησης λιγοστεύουν, ακόμα και με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Γι’ αυτό και οι δύο καθηγητές… κάλεσαν τα ζευγάρια να αποφασίζουν τεκνοποίηση πιο νωρίς και όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία.

Όσο για το επερχόμενο συνέδριο, που αποτελεί πρωτοβουλία της γιαννιώτικης Μονάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, σε αυτό θα συμμετάσχουν επιστήμονες από τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν, όπως ανέφερε και ο κ. Ζηκόπουλος, είναι οι αποβολές, η αποτυχία εμφυτεύσεων και η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες με καρκίνο. Οι εργασίες της επιστημονικής εκδήλωσης θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, ενώ η τελετή έναρξης θα γίνει το βράδυ, στις 20:15. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back