Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια ιδιαίτερη βραδιά στη Μονή Βελλάς

Εικόνα του άρθρου Μια ιδιαίτερη βραδιά στη Μονή Βελλάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2023, 22:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πολύς ο κόσμος που έδωσε το παρών στη συναυλία «Από το Πωγώνι τον κόσμο» που έγινε χτες το βράδυ στη Μονή Βελλάς, με τον λαουτίστα Βασίλη Κώστα να συναντάται στη σκηνή με τον Πέτρο Λούκα-Χαλκιά και 32 μουσικούς από όλον τον κόσμο, μέλη των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά). Ιδιαίτερος προσκεκλημένος της συναυλίας ήταν ο τραγουδιστής Κώστας Τζίμας.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι το αποτέλεσμα της αγάπης νέων ανθρώπων για τη μουσική μας παράδοση. Καρδιά αυτού του εγχειρήματος είναι ο εξαίρετος μουσικός διεθνούς φήμης, Βασίλης Κώστας. Ο Βασίλης είχε ένα όραμα, να βιώσουμε τη μουσική μας όχι ως φολκλόρ αλλά με έναν εσωτερικό βιωματικό τρόπο που εξελίσσεται  στον τόπο και τον χώρο. Κι όντως, η ηπειρώτικη μουσική είναι μια ‘γλώσσα’ που μεταφέρει συναισθήματα, ιστορία κι εμπειρίες. Όλα αυτά τα εκφραστικά μέσα κι ‘εργαλεία’ έρχονται νέοι άνθρωποι, που με τη συμβολή του Βασίλη Κώστα κι άλλων σπουδαίων μουσικών και δασκάλων όπως του Θανάση Βόλλα και του Νεκτάριου Παπαγεωργίου, τα βιώνουν οι ίδιοι και τα μεταλαμπαδεύουν σε παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές» ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.


Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, στηρίζει το όλο εγχείρημα προσφέροντας μεταξύ των άλλων δύο υποτροφίες, σε ετήσια βάση, των 5.000 ευρώ η καθεμία. Φέτος έλαβαν τις υποτροφίες ο Κωνσταντίνος Σακαρίδης (κλαρίνο) και ο Γιώργος Βενέτης (σαντούρι) Και οι δύο θα παρακολουθήσουν καλοκαιρινές σπουδές στο Berklee School of Music στις Η.Π.Α.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου.


*Photo credit: Γιώργος Μάνης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back