ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια γιορτή για τα χειροτεχνικά επαγγέλματα

Εικόνα του άρθρου Μια γιορτή για τα χειροτεχνικά επαγγέλματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2017, 00:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την τιμητική τους θα έχουν τα χειροτεχνικά επαγγέλματα από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο δήμος Ζαγορίου, μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, διοργανώνει τις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας. Η δράση αυτή συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το ΙΝΜΑ (Εθνικό Ινστιτούτο των Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων) της Γαλλίας με έδρα το Παρίσι. 

Οι Γιαννιώτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργούς και τα εργαστήριά τους και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του. Εργαστήρια ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας μαλλιού, επεξεργασίας ασημιού, κατασκευής λιθόγλυπτων, χειροποίητων εργαλείων, κεραμικής, υφαντικής και άλλα θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το τριήμερο των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας -από το Τσεπέλοβο και το Ηλιοχώρι μέχρι τον Ελαφότοπο και τα Γιάννενα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση των χειροτεχνικών επαγγελμάτων. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων θα είναι ένας από τους τόπους φιλοξενίας εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, και τις τρεις μέρες, από τις 10:00 έως τις 15:00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία από τη γέννηση της ιδέας των κοσμημάτων μέχρι την υλοποίησή τους. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και ο Αλέξης Κήττας θα δημιουργούν μπροστά στα μάτια του κοινού. 

Επίσης, στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο στο Μονοδένδρι Ζαγορίου θα φιλοξενείται έκθεση με τις κατασκευές των δημιουργών που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίες, ενώ στον Ελαφότοπο θα στηθεί ένα εργαστήρι κατασκευής λιθόγλυπτων από τον Μιχάλη Οικονομίδη. Από τη διοργάνωση δεν λείπει και ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Οι παραδοσιακές τέχνες στο Ζαγόρι: πέτρα και ξύλο». Για περισσότερες πληροφορίες στο facebook.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back