Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ευρωπαϊκή ημέρα για τους συντηρητές

Εικόνα του άρθρου Μια ευρωπαϊκή ημέρα για τους συντηρητές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2018, 22:43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (14 Οκτωβρίου). Στόχος είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με επισκέψεις σε εργαστήρια ή εργοτάξια, διαλέξεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους κ.ά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 8 έως 21 Οκτωβρίου.

Στην Ήπειρο, εκδηλώσεις θα γίνουν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης.

Στις 14 και 20 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην περιοδική έκθεση «Ανα-γεννήσεις: το έργο των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων 2014-2017» που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ιτς Καλέ. Επίσης, στις 20 Οκτωβρίου, θα γίνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια μέρα με τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων» για οικογένειες με παιδιά 6 έως 12 ετών. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651001063 (Γ. Κύρκος και Μ. Νάκα).

Στις 18 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, θα γίνει θεματική ξενάγηση με τίτλο «Τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης». Η εκδήλωση απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και σε σχολικές μονάδες. Οι δράσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2651001063 (Μ. Νάκα).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back