Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 1-10-2019, 12:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης είναι ένας νέος θεσμός με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO). Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ποικίλες δράσεις σε μουσεία και μνημεία σε όλη την Ευρώπη.

 

Για το 2019 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης θα εορταστεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και εντός του διαστήματος 7-13 Οκτωβρίου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό και διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας τις εξής εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 8 και Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 09:00-11:00

«Συντηρητές για μία μέρα. Γνωρίζοντας ένα επάγγελμα δεξιοτεχνίας που ζωντανεύει την ιστορία»

Δράση για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό τη γνωριμία με τις αρχές της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή, στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας σχετικά με την παθολογία των πήλινων αντικειμένων, καθώς και τα στάδια συντήρησής τους. Στη συνέχεια οι μαθητές θα εφαρμόσουν τη μεθοδολογία, προκειμένου να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν αντίγραφα πήλινων αγγείων.

  • Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:30

 «Ο αθέατος κόσμος της συντήρησης»

Θα γίνει ημερίδα για τη συντήρηση αρχαιοτήτων, με ομιλίες των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο της συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και την ευρύτερη περιοχή, κατά τα έτη 2017-2019. Στην ημερίδα θα συμμετέχει, επίσης, με ομιλία ο Δρ Χρήστος Καρύδης, Επίκουρος Kαθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης.

Από τη Δευτέρα 7 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα προβάλλεται βίντεο παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο «Στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», μέσα από το οποίο θα παρουσιαστεί το έργο που επιτελείται στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας από το ειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων από διαφορετικά υλικά και χρονολογικές περιόδους.

 Το βίντεο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και θα προβληθεί σε οθόνη του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα