ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια επίσκεψη του «ΟΧΙ»…

Εικόνα του άρθρου Μια επίσκεψη του «ΟΧΙ»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2022, 14:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Καλπάκι και τα Ιωάννινα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ήταν έξυπνη επικοινωνιακά (ανεξαρτήτως της επακόλουθης ιδιωτικής του επίσκεψης στο Ζαγόρι).

Από το Καλπάκι, το οποίο επισκέπτεται για την επέτειο πρώτη φορά πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του στην Άγκυρα: «Τα τρία αυτά γράμματα (σ.σ. ΟΧΙ), απαντούν μόνο σε όσους απειλούν και δεν προκαλούν αλλά προσκαλούν στον δρόμο της νομιμότητας, στον δρόμο της ειρήνης, γι' αυτό και η άλλη όψη του ελληνικού ΟΧΙ είναι το ΝΑΙ στην σταθερότητα, στη συνεργασία».

Ένα μήνυμα που το ενίσχυσε την επόμενη μέρα, κατά την παρουσία του στα Ιωάννινα: «Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ στα Γιάννενα, στο Καλπάκι, στην Ήπειρο. Γιατί εδώ, πριν από 82 χρόνια, αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά, αυτή η γενιά του ’40, έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία. Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν σήμερα κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με υπερηφάνεια, μια πατρίδα πιο ισχυρή, μια πατρίδα πιο ασφαλή, μια πατρίδα πιο ευημερούσα, μια πατρίδα πιο δίκαιη».

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή κινήθηκε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η οποιαδήποτε προσδοκία από τοπικούς άρχοντες, παράγοντες και μερίδα του τοπικού Τύπου για εξαγγελίες και δηλώσεις για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Ήπειρο (π.χ. Ιόνια-Κακαβιά) μοιάζει και είναι εντελώς άκαιρη, εκτός τόπου και χρόνου. Συν τοις άλλοις, η 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια επέτειο για όλη την Ελλάδα, κι όχι μόνο για την Ήπειρο. Ο πρωθυπουργός, από αυτή τη σκοπιά, διατήρησε, όπως έπρεπε, τη θεσμική διάσταση του ρόλου του (αλλά και την απαραίτητη πολιτική... φωτογραφική με περιφερειάρχη Ηπείρου και δήμαρχο Ιωαννιτών).

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι κάποια στιγμή, άμεσα, δεν πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις για έργα που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν προχωρούν. Και δεν χρειάζονται επισκέψεις πρωθυπουργού για να δοθούν απαντήσεις. Δεν ζούμε στη δεκαετία του ’50 ούτε στην εποχή του τηλέγραφου. Το σύνδρομο του επαρχιωτισμού πρέπει να ανήκει στο παρελθόν.

Το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών για απαντήσεις είναι αναφαίρετο. Και αυτό πρέπει να το σέβονται η κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα κόμματα, η Βουλή, οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Μια ολοκληρωμένη απάντηση στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία ή μια τεκμηριωμένη υπουργική ανακοίνωση αρκεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back