ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια επίκαιρη ερώτηση, τα αιολικά πάρκα και το μαζούτ

Εικόνα του άρθρου Μια επίκαιρη ερώτηση, τα αιολικά πάρκα και το μαζούτ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2021, 22:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση των αιολικών πάρκων και ο τρόπος χωροθέτησής τους προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά και των φορέων, όπως της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), οι οποίοι ζητούν, αν και αρκετά όψιμα, να μπει επί της ουσίας ένα φρένο, με έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές.

Λόγω και της αναστάτωσης που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή λόγω των πολλών αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα αιολικά πάρκα… πήγαν στη Βουλή. Και συγκεκριμένα, στη Βουλή πήγαν τα «όχι» των Δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου στο ενδεχόμενο κατασκευής αιολικών πάρκων, βάσει των αιτήσεων που υπάρχουν στη ΡΑΕ. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ήταν αυτός που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος (και βουλευτή Ιωαννίνων) Γιώργο Αμυρά να απαντά κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Αρσένης ζήτησε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να γίνουν απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση. Ο κ. Αμυράς παρέπεμψε στις διαδικασίες της εκτίμησης των περιβαλλοντικών έργων ενός έργου ή μιας δραστηριότητας κατά τις οποίες οι γνωμοδοτήσεις των φορέων λαμβάνονται υπόψη. Δεν είναι ωστόσο δεσμευτικές. Σημειωτέον ότι τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικούν, με ψηφίσματά της, να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

«Όσον αφορά στον τόπο μου, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο και ευρύτερα τον νομό Ιωαννίνων, σας βεβαιώ ότι ο πρώτος που θα αντιδρούσε, πέραν του πρωθυπουργού, θα ήμουν εγώ εάν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα προγραμματίζονταν έργα που θα υποβάθμιζαν το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, και του Μετσόβου και των Ζαγοροχωρίων. Μιλάω συνεχώς με τους δημάρχους και τους πολίτες. Είμαι συνέχεια στον τόπο καταγωγής μου και στην εκλογική μου περιφέρεια και ξέρω από πρώτο χέρι πού πονάει και πού δεν πονάει το φυσικό περιβάλλον στα Γιάννενα, στην Ήπειρο. Όπως ακριβώς σχολαστικός είμαι εγώ, έτσι είναι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έτσι είναι και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου που γνωμοδοτούν και έτσι βεβαίως και η τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Αμυράς απαντώντας στον κ. Αρσένη, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής. 

Υπενθύμισε δε την πρωθυπουργική δέσμευση ότι «στα ψηλά βουνά δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες». Μια δέσμευση που καταγράφηκε πριν από έξι μήνες κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τζουμέρκα, και που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Κατά τα άλλα ο κ. Αμυράς υπεραμύνθηκε της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης με άξονες την απολιγνιτοποίηση της χώρας και την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό απόθεμα της χώρας και «επιτέθηκε» στον κ. Αρσένη με το… επιχείρημα: «Είστε υπέρ της καθαρής ‘πράσινης’ ενέργειας στον τόπο, ναι ή όχι; Θέλετε εσείς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή δεν θέλετε; […]. Θέλετε το Μέτσοβο, το Ζαγόρι και η Κόνιτσα να είναι δεμένα στο άρμα του αραμπά, δηλαδή του μαζούτ, του diesel, του βρώμικου καυσίμου;».

Στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι ο κ. Αμυράς υπερψήφισε τις πρόσφατες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back