Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια… εξιδανικευμένη εκδοχή «έξυπνης πόλης»

Εικόνα του άρθρου Μια… εξιδανικευμένη εκδοχή «έξυπνης πόλης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2021, 20:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο 6ο ετήσιο συνέδριο για Έξυπνες Πόλεις μετείχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ο κ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του παρουσίασε τα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιούνται στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Ελισάφ ζήτησε να μιλήσει πρώτος στο συνέδριο που έγινε διαδικτυακά, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, επιφυλασσόμενος για πιο αναλυτική τοποθέτηση όταν θα είναι ο οικοδεσπότης συνεδρίου, τον επόμενο μήνα, στα Γιάννενα.

Έκανε μια αναφορά στις προόδους που έκανε το αρμόδιο υπουργείο, στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και προς τιμήν του, χρησιμοποίησε περιγραφικά τον όρο «έξυπνη πόλη» που πλέον, είναι και παρωχημένος, αλλά και νοηματοδοτείται συχνά εσφαλμένα, για να πει τι γίνεται στα Γιάννενα.

Ο κ. Ελισάφ είπε σχεδόν αυτολεξεί όσα είχε πει πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου 2020, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Λυκογιώργο.

Είπε δηλαδή ότι «η μετατροπή των Ιωαννίνων σε μια έξυπνη πόλη αποτελεί μια αναγκαιότητα που γίνεται σταδιακά πράξη». Είπε επίσης ότι υπάρχει καθυστέρηση, αποδίδοντας εν μέρει ευθύνη στην πανδημία.

Αυτό που δεν είπε, ούτε γράφτηκε στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, είναι ότι ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία της αρμόδιας αντιδημαρχίας, ως καινοτόμα κίνηση μάλιστα, αυτή δεν υπάρχει πλέον. Τις αρμοδιότητες, τις έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, που έτσι και αλλιώς έχει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, ήδη συγκεντρωμένο. Κοινώς, ακόμα και αυτή η εκδοχή της… «ψηφιακής εξυπνάδας», είναι διοικητικά υποβαθμισμένη στα Γιάννενα.

Είπε ωστόσο ότι στόχοι και πόροι είναι εξασφαλισμένοι για να εφαρμοστεί το πλάνο που έχει η δημοτική αρχή και ότι ο Δήμος συμμετέχει στο 100 intelligent cities challenge της ΕΕ.

Στην περίπου επτάλεπτη τοποθέτησή του, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε ή σε γενικές προγραμματικές δεσμεύσεις και «γενικές αρχές» ψηφιοποίησης, ενώ στα πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε κυρίως στην «Ίριδα», το σημαντικό και αναγκαίο σύστημα ελέγχου εγγράφων, που υπερπροβλήθηκε ωστόσο, ίσως και πάνω από τη λειτουργική του σημασία. Επίσης, δεν φτιάχτηκε αποκλειστικά για τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά εφαρμόστηκε στο οργανόγραμμά του.

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε σε εφαρμογές που είτε έρχονται από τα παρελθόν, είτε κατά διαστήματα απορρίφθηκαν ως παρωχημένες, είτε συζητιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί ακριβώς είναι η τάση σε αυτό που θεωρείται στην Ελλάδα «έξυπνη πόλη». Είπε δηλαδή ότι θα λειτουργήσει το σύστημα εντοπισμού ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, το οποίο έγινε, λειτούργησε για λίγο και μετά, εγκαταλείφθηκε. Έκανε επίσης αναφορά σε εφαρμογές ειδοποιήσεων πολιτικής προστασίας, διαχείριση κάδων απορριμμάτων κ.α.

Και φυσικά, όλα τα αναγκαία, αλλά χρονίζοντα: Business Intelligence System, μετάβαση στο «νέφος», κέντρο ελέγχου «έξυπνων εφαρμογών».

Η όλη διοργάνωση ήταν κάπως ασύμμετρη. Τόσο η διοργάνωση, όσο και οι δήμαρχοι, παρουσίαζαν κυρίως αυτό που θεωρούν οι ίδιοι «ψηφιακή εξυπνάδα» και πρόοδο, χωρίς να διαφαίνεται η πραγματική ύπαρξη μιας κοινής αντίληψης για το τι πρέπει να εξυπηρετήσει η τεχνολογία και πώς να σχεδιαστεί.

Τέλος, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε και στην πρόσκαιρη προώθηση του Δήμου Ιωαννιτών στο διαδίκτυο, για την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του, αλλά και στη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back