Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια διπλή κυκλοφορία που έρχεται από παλιά

Εικόνα του άρθρου Μια διπλή κυκλοφορία που έρχεται από παλιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2022, 21:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολλά χρόνια πριν στα Ιωάννινα, κυκλοφορούσαν κασέτες, όπως σήμερα κυκλοφορούν τα νέα άλμπουμ στο Spotify ή σε CD. Αυτή είναι μια ιστορία όμως που θα τη… δείτε σύντομα.

Από εκεί όμως ξεκινάνε μια σειρά ιστορίες, όπως αυτή που καταλήγει σε μια νέα κυκλοφορία:

Το διπλό CD «URBAN VaMp & ΕΓΧΡΩΜΟ ΓΑΛΑ» από το Κεφάλαιο 24 (aka Chapter 24), επιβεβαιώνει, αφενός ότι η μπάντα είναι ένα από τα μακροβιότερα ενεργά σχήματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, αφετέρου ότι η σκηνή των Ιωαννίνων στα ‘80s και μετά, ήταν όχι απλά υπαρκτή, αλλά καλπάζουσα.

Η κυκλοφορία ολοκληρώνει την σειρά Chapter 24 - '80's Side Projects, που είναι ουσιαστικά η παράπλευρη και κατά μόνας δραστηριότητα των τριών βασικών μελών του Κεφαλαίου 24 κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 που μέχρι σήμερα παρέμενε, στο μεγαλύτερο μέρος της, ανέκδοτη και κυκλοφορεί ως ανεξάρτητη παραγωγή από την «Κ.24 - Εταιρεία Περιορισμένης Ορατότητας».

Τα δύο προηγούμενα Chapter 24 side projects έχουν ήδη κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 και είναι το CD «Περικλής Μπουλουχτσής - Μικρές Ώρες (Ch 24 '80ties Side Projects Vol.1)» και το digital EP «Hobbit - Behind That Fog». (Ch 24 '80s Side Projects Vol.4).

Το URBAN VAMP είναι ένα solo project του Βαγγέλη Μπουλουχτσή αποτελούμενο από υλικό που γράφτηκε, παίχτηκε και ηχογραφήθηκε από τον ίδιο σε τετρακάναλο κασετόφωνο κατά τη διετία 1986 - '88 και παρέμενε μέχρι στιγμής ανέκδοτο. Το υλικό του EP που κινείται σε new wave, experimental αλλά και ψυχεδελικά μονοπάτια, είχε αρχικά γραφτεί με σκοπό να παιχτεί από το Κεφάλαιο 24 και τους Χόμπιτ και ως εκ τούτου, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε αυτούς.

Πίσω από το project «Έγχρωμο Γάλα» που είχε αρχικά κυκλοφορήσει ως EP σε κασέτα από τη, μυθική πλέον, Βάρκα τον Νοέμβριο του 1986 (βάρκα 15-οι κασέτες που λέγαμε παραπάνω…) κρύβεται ο Αντώνης Λιβιεράτος που ανάμεσα στους πρώτους μήνες του 1985 ως το φθινόπωρο του 1986 και παράλληλα με το Κεφάλαιο 24, ασχολήθηκε μ’ ένα προσωπικό, κάπως πιο ηλεκτρονικό ως προς την κατεύθυνσή του, project. Τέσσερα κομμάτια του project αυτού τα οποία είχαν ολοκληρωθεί ως τότε, γράφτηκαν, παίχτηκαν και ηχογραφήθηκαν από τον ίδιο σε τετρακάναλο κασετόφωνο. Στην νέα επανακυκλοφορία σέ CD, μαζί με τα αρχικά κομμάτια της κασέτας, συμπεριλαμβάνονται ακόμη τρία bonus tracks που αν καί γράφτηκαν το 1987 - '88 ως αποτύπωση ιδεών που θα μπορούσαν να μετασχηματιστούν στο μέλλον σε ολοκληρωμένα κομμάτια απ’ το Κεφάλαιο 24, κυκλοφορούν με την τρέχουσα επανέκδοση για πρώτη φορά.

Ψηφιοποίηση κασετών: Γιάννης Χριστοδουλάτος, Δημήτρης Καραγεώργος

Restoration / mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος @ Sweetspot, Athens

Γραφιστική επιμέλεια, Lay out: Δημήτρης Γερούκαλης

Glass mastering, εκτύπωση cd & digipack: monotype pressing (Pol).

«Προχωρήσαμε στην έκδοση ή επανέκδοση αυτών των ηχογραφήσεων πιστεύοντας πως είναι πολύ πιθανό να ενδιαφέρουν και ακροατές που δεν ανήκουν στον ‘σκληρό’ πυρήνα των οπαδών του Κεφαλαίου 24 και πως, επίσης, πέρα απ' το ιστορικό ενδιαφέρον το οποίο, οπωσδήποτε, έχουν για όσους ασχολούνται με τη μουσική που παράχθηκε στα '80s, διατηρούν μια φρεσκάδα που τους επιτρέπει να προσεγγίσουν τον σημερινό ακροατή, ακόμα κι αν, λόγω νεαρότερης ηλικίας, δεν έζησε την περίοδο εκείνη» αναφέρει η Κ.24, για την κυκλοφορία.

Θα βρείτε το CD στα εξής:

https://beatnikstore.gr/

https://www.facebook.com/underflowathens/

https://www.facebook.com/SoundEffectRecords/

https://www.facebook.com/LeDisqueNoirShop/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back