ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» στα νομικά πρόσωπα των Δήμων

Εικόνα του άρθρου Μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» στα νομικά πρόσωπα των Δήμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 14:19
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» συντελείται με τις καταργήσεις των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ, όπως εξ αρχής προέβλεπε ο νόμος και κυρίως, η διάθεση «οικονομίας κλίμακας» της κυβέρνησης.

Ασχέτως των αναγκών, η κυβέρνηση ζητάει να μεταφερθούν στα ψηφιακά οργανογράμματα των Δήμων μόνο οι κατειλημμένες οργανικές θέσεις που υπήρχαν στα νομικά πρόσωπα.

Ο Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έτσι καταργούνται ουσιαστικά οι κενές οργανικές θέσεις των νομικών προσώπων και φυσικά, χάνονται.

«Αυτή η κίνηση δεν γίνεται τυχαία. Είναι η υλοποίηση της κατεύθυνσης για μικρό και επιτελικό κράτος, στο οποίο πλέον υπάρχει εμπειρία : οι λίγοι μόνιμοι υπάλληλοι εποπτεύουν τους εργολάβους που βγάζουν κέρδη από κάθε υπηρεσία» αναφέρει ο σύλλογος.

Επίσης, αναφέρει ότι οι θέσεις που καταργούνται, δεν δημιουργούνται ξανά στους νέους οργανισμούς και εργαζόμενοι-ες που χρειάζεται να μεταταχτούν σε άλλους Δήμους, δεν βρίσκουν πλέον κενές οργανικές θέσεις. «Προστίθεται δηλαδή ακόμα ένα εμπόδιο, μετά την πλήρωση του 80% των θέσεων που απαιτεί ο νέος νόμος για να φύγει ένας υπάλληλος».

Έτσι, πολύ άνετα η κυβέρνηση περιορίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ΟΤΑ να προσλάβουν ή να εντάξουν προσωπικό, τη στιγμή που είναι δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται είναι πολύ δυσθεώρητα, λόγω της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ.

Τέλος, ο σύλλογος αναφέρει ότι «η κατάργηση των νομικών προσώπων δεν έγινε επειδή η κυβέρνηση άκουσε τις απαιτήσεις των εργαζομένων αλλά έγινε για να συρρικνώσουν με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό των Δήμων».

Κάτι όμως, για το οποίο υπήρχαν όλες οι ενδείξεις, εξαρχής…

Ο σύλλογος ζητάει να μην καταργηθεί καμία κενή οργανική θέση από τα ψηφιακά οργανογράμματα, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3