ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «ασημένια» αίθουσα στο ΚΕΠΑΒΙ

Εικόνα του άρθρου Μια «ασημένια» αίθουσα στο ΚΕΠΑΒΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2017, 13:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ΚΕΠΑΒΙ, στην οδό Αρχ. Μακαρίου, εδώ και λίγους μήνες, έχει δημιουργηθεί μια διαδραστική αίθουσα για την αργυροχοΐα, ένας μικρός πολιτιστικός χώρος που έρχεται να υπενθυμίσει την ιστορία της γιαννιώτικης τέχνης και παράλληλα να υπογραμμίσει τη σημασία συνέχισης της τέχνης αυτής που καθόρισε το προφίλ της πόλης για πολλούς αιώνες.

Αύριο, στις 17.30, η διαδραστική αίθουσα αργυροχοΐας θα ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία της.

Το έργο της διαδραστικής αίθουσας για την αργυροχοΐα υλοποιήθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών. Χρηματοδοτήθηκε δε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 623.000 ευρώ (1,1 εκατ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός). Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια, δηλαδή, για να γίνει αυτό το έργο, το οποίο αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα λόγω της παλαιότητας του κτιρίου.

Η διαδραστική αίθουσα είναι ένας χώρος που στοχεύει όχι τόσο στην έκθεση αργυρών αντικειμένων όσο στην κατανόηση της κατασκευής ενός αντικειμένου ή κοσμήματος. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου παρουσιάζεται «ζωντανά» η διαδικασία της χύτευσης, είναι η... ατραξιόν της διαδραστικής αίθουσας. Στην αίθουσα, υπάρχουν παλιά αντικείμενα και εργαλεία των αργυροχόων, ενώ μέσω προβολής βίντεο οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις πρώτες ύλες, για την παραγωγή ασημένιων αντικειμένων και για τεχνικές, όπως το φιλιγκράν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back