Εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων έθεσε ξαφνικά σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός νέου Δημαρχείου, στο πλαίσιο της διεκδίκησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου.
Μετά και από ανταλλαγή απόψεων πολιτών και φορέων στον αυθόρμητο δημόσιο διάλογο, στο τραπέζι της… διαπραγμάτευσης επέστρεψε και το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ (Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων), με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να δηλώνει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει οριστική απόφαση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου ως Δημαρχείου. Όπως πρόσθεσε δε, ο Δήμος συζητά με την ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. και τους αργυροχόους.
Την ίδια ώρα όμως που ο κ. Ελισάφ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ΚΕΠΑΒΙ, ο συνεργάτης του, ο Νίκος Γκόντας, έβαζε στο στόχαστρό του την ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε., λέγοντας ότι κάποιοι μοιράζονται τα χρήματα από τα ενοίκια» (διαβάστε εδώ). Μια καταγγελία που ειπώθηκε, χωρίς την κατάθεση οποιουδήποτε στοιχείου.
Η αντίδραση ήρθε σήμερα από τον πρόεδρο της ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. Παύλο Κούργια, ο οποίος, αναφερόμενος στον κ. Γκόντα, είπε ότι «δεν μπορεί να αφήνει αιχμές ότι κάποιοι μοιράζονται χρήματα, όταν σε μια Α.Ε. υπογράφονται συμβόλαια και κατατίθενται στην Εφορία τα πάντα».
Η ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε., με απόφαση της γενικής συνέλευσης, προχώρησε πριν από τρία χρόνια στην εκμίσθωση χώρων της και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα μεγάλα κόστη συντήρησης του κτιριακού συγκροτήματος και λειτουργίας (δημοτικά τέλη, πληρωμή ρυθμίσεων προς ΔΕΗ και ΔΕΥΑΙ) και να κρατήσει «ζωντανό» το κτίριο. Τα εργαστήρια αργυροχοΐας που στεγάζονται στο ΚΕΠΑΒΙ, ανέρχονται σε 22.
Ο κ. Κούργιας ξεκαθάρισε επίσης ότι το ποσοστό του Δήμου Ιωαννιτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ξεπερνά μετά βίας το 4%, ενώ ανάλογα ποσοστά έχουν η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομικών. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι μοιρασμένο στους 43 μετόχους-αργυροχόους. Σημειωτέον δε ότι υπάρχει εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών στη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ.
Στην εν λόγω συνεδρίαση τόσο ο κ. Γκόντας όσο και ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισαν «λεόντεια» την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί κάποτε για τη λειτουργία του ΚΕΠΑΒΙ (για την ανέγερση του κτιρίου ο Δήμος Ιωαννιτών είχε παραχωρήσει την έκταση).
Ο κ. Κούργιας πάντως ανέφερε ότι η ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. «είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση». Από την άλλη, ωστόσο, δηλώσεις σαν αυτή του κ. Γκόντα κάθε άλλο παρά βοηθούν στη διεξαγωγή μιας ομαλής συζήτησης και θέτουν εν αμφιβόλω τις καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής στην υπόθεση του ΚΕΠΑΒΙ.
Και εντέλει, το ερώτημα παραμένει: Πόσο βάσιμος είναι ο σχεδιασμός για ένα νέο Δημαρχείο, ιδίως με τον τρόπο που προέκυψε στον δημόσιο διάλογο;