ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαδραστική αίθουσα ασημουργίας: Η τέχνη πιο κοντά στον επισκέπτη

Εικόνα του άρθρου Διαδραστική αίθουσα ασημουργίας: Η τέχνη πιο κοντά στον επισκέπτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2017, 00:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από τέσσερα χρόνια, 623.000 ευρώ (χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) και μια σειρά προβλήματα που ξεπεράστηκαν, η διαδραστική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ είναι πλέον σε χρήση. Για την ακρίβεια, από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη για επίσκεψη με ραντεβού. Την Τετάρτη το απόγευμα έγινε μια τελετή παρουσίασης της αίθουσας, παρουσία της Σοφίας Στάικου, προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, οργανισμός ο οποίος, μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών, «δένονται» στο συγκεκριμένο χώρο. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ, με μελέτη που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της διοίκησης του ΚΕΠΑΒΙ Παύλος Κούργιας, ο διευθυντής Βαγγέλης Κυριαζής που έκανε και την ξενάγηση, ο εκπρόσωπος του σωματείου Ασημουργών Φαίδωνας Ηλίας και ο αντιδήμαρχος, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, οι αντιπεριφερειάρχες Νατάσα Τύρου-Ούζα, Βασίλης Παπαχρήστος, Γιούλα Μητροκώστα, καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Φωτόπουλος.

Ο κ. Κούργιας στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στη σκέψη και το σχεδιασμό της αίθουσας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κεντρική ιδέα ήταν να έρθει ο επισκέπτης του ΚΕΠΑΒΙ σε άμεση επαφή με την τέχνη της αργυροχοΐας. Όντως, ο επισκέπτης της αίθουσας, εκτός από το μουσειακό κομμάτι με τα εργαλεία και τα όργανα των εργαστηρίων, μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο σε προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και στην αίθουσα προβολών, καθώς επίσης να δει σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία σε όλη της την εξέλιξη, στο εργαστήρι που υπάρχει μέσα στη διαδραστική αίθουσα. Τέλος, μπορεί να γίνει σε ένα βαθμό και συμμέτοχος στη δημιουργία. Όλα αυτά, τα περιέγραψε στους επισκέπτες ο κ. Κυριαζής, με τη βοήθεια των ασημουργών. Ο κ. Ηλίας, εκ μέρους του σωματείου, καλωσόρισε και αυτός  τους προσκεκλημένους και επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία μιας σχολής ασημουργίας στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο κ. Γκόλας μίλησε και αυτός σύντομα και κατόπιν, έδωσε στην κα Στάικου ένα αναμνηστικό δώρο από το κατάστημα του ΚΕΠΑΒΙ.  

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι είδαν την αίθουσα σε όλη της την «ανάπτυξη», παρακολουθώντας τις προσφερόμενες δραστηριότητες, την «προσομοίωση» του εργαστηρίου και κατέληξαν στο κατάστημα του ΚΕΠΑΒΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3