Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια απίθανη… μπασκετική ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου Μια απίθανη… μπασκετική ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2022, 11:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Ιωαννιτών, δια στόματος αντιδημάρχου Γιάννη Αϊβατίδη, πριν από ένα χρόνο περίπου, υποσχέθηκε στους αθλητικούς συλλόγους ότι δεν θα πληρώσουν το κόστος παραχώρησης των σχολικών γυμναστηρίων.

Τελικά, θα το πληρώσουν.

Αυτό που έχει συμβεί ενδιάμεσα είναι μια κάπως απίστευτη παλινδρόμηση της δημοτικής αρχής, που περιγράφηκε ξημερώματα της Τετάρτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Καταρχάς, τα περί προφορικής δέσμευσης του κ. Αϊβατίδη μετέφερε ο εκπρόσωπος των συλλόγων μπάσκετ της πόλης, Νίκος Ντούγιας. Είπε δηλαδή ότι:

«Προς τιμήν του κ. Αϊβατίδη, στις αρχές του έτους 20-21 λόγω της πανδημίας, επειδή δεν είχαμε παιδιά στις ακαδημίες, μας είπε ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε κάτι αυτή τη χρονιά. Τον περασμένο Μάιο ήρθε η απόφαση της σχολικής επιτροπής, να εξοφλήσουμε οφειλές για να μπούμε στα γυμναστήρια. Κανένας δεν είχε κάνει προϋπολογισμό γι αυτά τα έξοδα, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσουμε κάτι και καλούμαστε να τα βρούμε τώρα. Δεν ζητήσαμε εξ αρχής εμείς κάτι, μόνοι σας μας το είπατε. Αν το γνωρίζαμε εξ αρχής, θα το είχαμε τακτοποιήσει. Ζητάμε ή να ισχύσει η δέσμευση, ή να υπάρξει μείωση στα 2 χρόνια που μας ζητάτε να πληρώσουμε».

Το πράγματα γίνεται ακόμα πιο σπαρταριστό:

Η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_2023 Τατιάννα Καλογιάννη περιέγραψε δύο αντικρουόμενες αποφάσεις με διαφορά μερικών ημέρων: «Τον Οκτώβριο του ’21, λαμβάνουμε ως σώμα απόφαση ότι δεν θα καταβάλλουν οι σύλλογοι ανταποδοτικό τέλος για την κάλυψη πάγιων δαπανών. Στις 3 Νοεμβρίου, στη δια περιφοράς συνεδρίαση, διαβάζουμε ότι πρέπει να καταβληθεί το ανταποδοτικό τέλος. Στις 11 Μαΐου 2022, λόγω της αντίφασης στις δύο αποφάσεις, τα σωματεία προβληματίστηκαν και θεώρησαν σκόπιμο να σας ενοχλήσουν από τότε».

Και συνέχισε: «Στις 16 Νοεμβρίου, στην απόφαση που πήραμε και συμφωνήσατε και εσείς κ. αντιδήμαχε (σ.σ. Αϊβατίδης) ζητήσατε αυτό που σήμερα έρχεστε να απαλείψετε. Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους».

Το θέμα δεν σταματάει εδώ.

Η δημοτική αρχή, η οποία απόντος δημάρχου έδειξε να… πελαγοδρομεί κάπως, πρότεινε τα εξής: Να πληρωθούν οι προηγούμενες οφειλές με ρύθμιση, να απαλειφθεί ο όρος ότι κάθε χρονιά οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν καταβάλλει τα δέοντα για να χρησιμοποιήσουν ξανά τα σχολικά γυμναστήρια, και εφεξής να μειωθεί το κόστος στο μισό. Κοινώς, προσπάθησε να καλύψει το μικρό χάος που δημιούργησε η αρχική απόφαση και η ζέση του κ. Αïβατίδη να υποσχεθεί, με μια μελλοντική «εξισορρόπηση».

Φυσικά, οι σύλλογοι θα πρέπει να καταβάλλουν χρήματα, για τα οποία είχαν λάβει υπόσχεση ότι απαλλάσσονται…  «Μέχρι πριν 6 μήνες ξέραμε ότι δεν θα πληρώσουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούγιας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου έβαλε ακόμα μια διάσταση: Κάποιοι σύλλογοι έχουν υπογράψει συμφωνητικά και θα πρέπει να προβλεφθεί η επιστροφή ποσών…

Η κα  Καλογιάννη πρότεινε να ισχύει η αρχική απόφαση απαλλαγής. Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής Γιάννης Λυκογιώργος ζήτησε να αναβληθεί το θέμα, λέγοντας ότι έλαβε τις εισηγήσεις κατόπιν εορτής.

Αναβολή ζήτησε και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος επέμεινε στο ερώτημα, κατά πόσο είναι αξιόπιστη μια προφορική δέσμευση από αντιδήμαρχο, ειδικά όταν προϋπήρξε απόφαση να πληρωθούν τα τέλη. «Απίστευτη επιπολαιότητα» χαρακτήρισε τους χειρισμούς.

Κάπου ανάμεσα, το κλίμα «διανθίστηκε» από μια κάπως άκυρη έκρηξη του Μάκη Χρυσοστόμου και την εξίσου άκυρη στιχομυθία με τον Νίκο Τσόλη.

Από τις πλέον τεταμένες τοποθετήσεις ήταν αυτή του ίδιου του κ. Αϊβατίδη, που προσπάθησε να δικαιολογηθεί: «Υποσχεθήκαμε στη σχολική επιτροπή να μην καταβάλλουν τέλη οι σύλλογοι. Έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και κάποιοι φωστήρες σύμβουλοι, ειδήμονες, ψήφισαν να πληρώσουν τελικά».

Το τραγελαφικό είναι ότι ο κ. Αϊβατίδης είναι μέλος της δημοτικής αρχής, αντιδήμαρχος και όπως φαίνεται, τον εξέθεσε η ίδια του η δημοτική ένταξη. Το καταπληκτικό είναι ότι είπε πως… και ο ίδιος ψήφισε να πληρώσουν, τελικά, οι σύλλογοι.

Όλο το απίθανο σκηνικό είναι καταγραμμένο στο 5.22 (γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα δηλαδή) της Τετάρτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ο κ. Αϊβατίδης ήταν ερειστικός, όχι για πρώτη φορά σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Ερειστικός ήταν και ο σύμβουλος της Ιωάννινα_2023 Β. Κοσμάς, τον οποίο απέβαλε (άγνωστο αν του έδειξε ντισκαλιφιέ…) ο πρόεδρος του σώματος.

Εν τέλει, το θέμα θα διευθετηθεί, γραπτώς λογικά, με κανονική εισήγηση σε επόμενη συνεδρίαση, για να μην αφήνεται ακάλυπτος και ο αντιδήμαρχος…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3