Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης-Μισούστιν: Τουρισμός και σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Μητσοτάκης-Μισούστιν: Τουρισμός και σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 21:10
ΕΛΛΑΔΑ

Στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, αλλά και στη συνεισφορά της δεύτερης στην ελληνική επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Ρωσία «σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» η οποία -όπως είπε- «οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «οι σύγχρονες προκλήσεις και οι ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, και εξήρε την σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. «Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν εκτενώς με τον Ρώσο πρωθυπουργό θέματα οικονομικής συνεργασίας, τουρισμού, και τόνωσης του διμερούς εμπορίου.

«Και βέβαια κοινή μας προτεραιότητα -και να κλείσω με αυτό- είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, εξετάσαμε τρόπους και συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε -το συντομότερο δυνατόν- να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι την αγαπούν και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων αλλά και αρνητικών τεστ, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό οι Ρώσοι επισκέπτες να μπορούν να έρχονται στην πατρίδα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς» είπε ο κ.Μητσοτάκης.


Μ. Μισούστιν

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς» είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Όπως είπε κατά την συνάντηση επικαιροποιήθηκαν από κοινού όλες οι κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ευχαρίστησε «τους Έλληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης».

Τέλος, όπως είπε, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επεξεργασία των νομικών θεμάτων που αφορούν τις διμερείς συμφωνίες, ενώ τόνισε ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες σε τομείς όπως υγεία, επικοινωνίες, πληροφορική και τεχνολογίες.

«Οι συνομιλίες μας έδειξαν την επιθυμία μας για την συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Θα το κάνουμε με βάση τις σύγχρονες καινοτόμες αρχές, την ιστορική μας εμπειρία και την ειλικρινή συμπάθεια που τρέφουν οι λαοί μας» κατέληξε ο κ. Μισούστιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back