πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Υπάρχουν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός;

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Υπάρχουν ελπίδες για κατάπαυση του πυρός;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2024, 11:50
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί και οι Άραβες μεσολαβητές λένε ότι πλησιάζουν σε μια συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι που αιχμαλώτισε η Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά οι συνομιλίες έχουν τραβήξει μήνες, με αρκετές στιγμές ψεύτικης ελπίδας.

Οι διαπραγματεύσεις απέκτησαν νέο επείγοντα χαρακτήρα όταν το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ορκίστηκαν να εκδικηθούν τη στοχευμένη δολοφονία δύο κορυφαίων μαχητών από το Ισραήλ, αυξάνοντας τους φόβους για έναν πολύ ευρύτερο και πιο καταστροφικό πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πλέον καιρός να συναφθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα επιστρέψει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και θα ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν μετά από 10 μήνες καταστροφικών μαχών στη Γάζα.

«Αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία, ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στο σπίτι τους, να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μπουν όλοι σε μια καλύτερη πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν, καθώς άνοιξε τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στο Τελ Αβίβ.

«Είναι επίσης καιρός να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτή τη διαδικασία», είπε υπονοώντας το  Ιράν. «Και έτσι εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις, ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που με οποιονδήποτε τρόπο θα μας απομακρύνουν από το να περάσουμε αυτή τη συμφωνία πάνω από τη γραμμή, ή για το θέμα αυτό, θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε άλλα μέρη και σε μεγαλύτερη ένταση».

Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο την Τρίτη, αφού ολοκληρώσει τον σταθμό του στο Ισραήλ με συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ αργότερα τη Δευτέρα.

Η εξελισσόμενη πρόταση προβλέπει μια διαδικασία τριών φάσεων κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα και θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσθέτει νέες απαιτήσεις να διατηρεί στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου για να εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων και κατά μήκος μιας γραμμής που διχοτομεί το έδαφος, ώστε να μπορεί να αναζητά Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βορρά. Το Ισραήλ δήλωσε ότι αυτά δεν ήταν νέα αιτήματα, αλλά διευκρινίσεις μιας προηγούμενης πρότασης.

Αργά την Κυριακή, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Νετανιάχου συνέχισε να θέτει εμπόδια σε μια συμφωνία απαιτώντας νέους όρους, κατηγορώντας τον ότι θέλει να παρατείνει τον πόλεμο. Είπε ότι η τελευταία προσφορά των διαμεσολαβητών ήταν συνθηκολόγηση με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3