πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Τρέχουν να προλάβουν την επέκταση του πολέμου

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Τρέχουν να προλάβουν την επέκταση του πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2024, 11:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στη Γάζα σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εντάθηκε την Παρασκευή, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας να πραγματοποιούν κοινό ταξίδι στο Ισραήλ, ενώ οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Κατάρ, οι οποίες διεξάγονται με διεθνή διαμεσολάβηση, αναμένεται να εισέλθουν στη δεύτερη ημέρα τους.

Η νέα ώθηση για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ήρθε καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 40.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, και οι φόβοι παρέμειναν υψηλοί ότι το Ιράν και οι μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα επιτεθούν στο Ισραήλ σε αντίποινα για τις δολοφονίες κορυφαίων ηγετών των μαχητών.

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές πιστεύουν ότι η καλύτερη ελπίδα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος ξεκίνησαν νέο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη, συναντώντας την ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ.

Η Χαμάς, η οποία δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες της Πέμπτης, κατηγορεί το Ισραήλ ότι πρόσθεσε νέες απαιτήσεις σε μια προηγούμενη πρόταση που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του διεθνούς παράγοντα και στην οποία η Χαμάς είχε συμφωνήσει επί της αρχής. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι πρόσθεσε τις δικές του νέες απαιτήσεις.

Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα έπειθε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην προβούν σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό και του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε έκρηξη στην Τεχεράνη, για την οποία κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις ισραηλινών εποίκων συνεχίζονται

Δεκάδες ισραηλινοί έποικοι, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες, επιτέθηκαν σε παλαιστινιακό χωριό κοντά στην πόλη Καλκίλια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καίγοντας αυτοκίνητα και σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά ισραηλινών εποίκων κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο χωριό Τζιτ, το τελευταίο σε μια σειρά επιθέσεων βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων εποίκων από την έναρξη του πολέμου. Στη Δυτική Όχθη, 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά - οι περισσότεροι από ισραηλινές επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και κωμοπόλεις.

Με πληροφορίες από Reuters, AP. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back