Μερική κύρωση δασικών χαρτών και βλέπουμε…

Εικόνα του άρθρου Μερική κύρωση δασικών χαρτών και βλέπουμε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2017, 20:41

Στη μερική κύρωση των δασικών χαρτών προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, παρουσία και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη. Πρόκειται για την κύρωση των χαρτών για τους οποίους δεν έχουν ασκηθεί ενστάσεις και αντιρρήσεις ή δεν είναι περίπτωση αποδεκτού πρόδηλου σφάλματος, ή δεν έχει γίνει αίτηση εξαγοράς ή χρήσης, ή δεν είναι έκταση αναδασωτέα σε ανέκαθεν μη δασικού χαρακτήρα έκταση «Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μετά από 40 χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε κυρωθεί μόνο το 0,81% της έκτασης της χώρας στο επίπεδο δασικών χαρτών και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχει κυρωθεί το 31,4% της χώρας μας στο επίπεδο της δασικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Φάμελος για το θέμα που ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις στην Ήπειρο. Ο υπουργός τόνισε ότι «η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Δε θα μιλήσω μόνο με τους πολιτικούς όρους που γνωρίζετε πολύ καλά όλοι, όλα αυτά δηλαδή που κρύβονταν τόσα χρόνια κάτω απ’ το χαλί και κάποιοι ασκούσαν τοπικές πολιτικές, θα μιλήσω για τις μεγάλες κατηγορίες. Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες προγραμμάτων». Πρόσθεσε ότι το θέμα λύθηκε «με δουλειά, παρ’ ότι υπήρχαν πάρα πολλά τηλεφωνήματα ανησυχίας και πρότασης να διακόψουμε το έργο αυτό και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όταν υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση». Μένει τώρα να φανεί κατά πόσο το πρόβλημα όντως… λύθηκε, σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά τα ορεινά των Ιωαννίνων.  

Οι θεωρήσεις οι οποίες έγιναν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν σ’ επίπεδο έκτασης της Ελλάδας το 35,72%. Απ’ αυτό εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας το οποίο αφορά στα όρια οικισμών αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις.

Ο κ. Μιχελάκης ευχαρίστησε του εργαζόμενους στις υπηρεσίες, λέγοντας: «Ειδικά όμως θα μου επιτρέψετε της δικής μου Υπηρεσίας, είναι εδώ η κα Βάκα που για πολλά 24ωρα δούλευε νύχτα – μέρα και μέχρι χτες το βράδυ ήταν εκεί για να θεωρηθούν οι χάρτες γιατί χτες ήρθαν τα στοιχεία. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και να έχουμε καλή χρονιά και καλή συνέχεια στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών».

Τα στατιστικά των Ιωαννίνων, έχουν ως εξής:


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Έκταση Θεωρημένων

Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης

Έκταση Αναρτημένων

ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
 ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
 (ΑΑ, ΠΑ)

ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
 ΔΑΣΙΚΑ
 (ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)

Αναμενόμενη έκταση κύρωσης

Ποσοστό κυρωμένου επί Θεωρημένου


4,977,690

165,774

4,811,916

579,431

3,953,911

4,533,342

91.07%

Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου

Συνολικός Αριθμός Αντιρρήσεων

Ποσοστό έκτασης αντιρρήσεων επί αναρτημένων

Ποσοστό έκτασης προδήλων επί αναρτημένων

Ποσοστό έκτασης ΑΝ ΑΑ κλπ επί αναρτημένων

Ποσοστό έκτασης εξαγορών επί αναρτημένων

Έκταση Περιοχών οικ. πυκν

Ποσοστό επί θεωρημένων οικ. Πυκν

94.21%

16,415

5.17%

0.46%

0.12%

0.00%

493

0.01%

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back