ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Άλφα-Δέλτα προκαλεί…

Εικόνα του άρθρου Το Άλφα-Δέλτα προκαλεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2017, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έρχεται να ζητήσει επίμονα την απόσυρση των δασικών χαρτών (για το νομό Ιωαννίνων θα αναρτηθούν στις 10 Φεβρουαρίου). Είναι σαφές ότι ο κ. Καχριμάνης επιδιώκει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «μέτωπο» κατά των δασικών χαρτών. Σε πολιτικό επίπεδο, το «μέτωπο» αυτό άνοιξε κυρίως από τη ΝΔ, με 38 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, να καταθέτουν επερώτηση στη Βουλή, και στη συνέχεια από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, μίλησε για την ανάγκη σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών προκειμένου να καθοριστεί και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν για τους δασικούς χάρτες εκ μέρους του περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι έντονες. Είναι εξάλλου γνωστό ότι το Δασαρχείο δεν είναι από τις αγαπημένες υπηρεσίες του κ. Καχριμάνη, και με κάθε ευκαιρία εξαπολύει πυρά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους δασικούς χάρτες, η απουσία των οποίων έχει παγιώσει μια κατάσταση. Και όσο δεν λύνεις ένα πρόβλημα όταν πρέπει, τόσο η επίλυσή του, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο δύσκολη και περίπλοκη.

Η βασική κριτική που ασκείται αυτή τη στιγμή, «μιλάει» για σοβαρές παραλείψεις και λάθη μέσω των οποίων «απειλείται η αγροτική παραγωγή». Πώς γίνεται αυτό; Επειδή ο κάθε αγρότης πρέπει να αποδείξει ότι η έκταση που χρησιμοποιεί, είναι δική του. Για τον περιφερειάρχη Ηπείρου –ο οποίος σημειωτέον δεν έχει φέρει το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο- αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες» (απελευθέρωση μετά το 1913), όπως είναι η Ήπειρος.

«Μέχρι το 1946 δεν υπήρχε αστικό δίκαιο, δεν υπήρχαν διαθήκες. Όλοι θα βρεθούν χωρίς τίτλους. Τη δεκαετία του ’50, πολλές εκτάσεις –αγροτικές, αμπέλια, ελαιοκαλλιέργειες- εγκαταλείφθηκαν»  ανέφερε ο περιφερειάρχης. Σημειωτέον ότι οι δασικοί χάρτες καταρτίστηκαν βάσει αεροφωτογραφιών του 1945 και σε σύγκριση με τη διαμορφωθείσα κατάσταση των εκτάσεων εν έτει 2008. Όπως είπε και ο κ. Καχριμάνης, στους χάρτες η έκταση συνοδεύεται από δύο γράμματα το Α και το Δ. Όπου αναγράφεται ΔΔ, σημαίνει ότι ήταν «Δασική έκταση» το 1945 και επίσης «Δασική έκταση» το 2008. Όπου υπάρχει το ΑΔ σημαίνει «Άλλης μορφής» έκταση το 1945 και «Δασική έκταση» το 2008. Και ο τρίτος συνδυασμός: ΑΑ –«Άλλης μορφής» το 1945 και «Άλλης μορφής» το 2008. «Να βάλουν στους δασικούς χάρτες μόνο τα δύο ΔΔ και να αφαιρέσουν τα ΑΔ» τόνισε. Και επανέλαβε με... δραματικό τόνο: «Οι δασικοί αυτοί χάρτες θα είναι ταφόπλακα για την παραγωγή. Ζητώ έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική». 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι οι δασικοί χάρτες δεν επηρεάζουν την ιδιοκτησία ενώ έχει δεσμευτεί ότι, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αντιρρήσεων, θα έχουν ολοκληρωθεί ταυτόχρονα και όλες οι ενέργειες παραχώρησης, νόμιμης απόκτησης, κυριότητας ή χρήσης για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3