Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναζητώντας τις ισορροπίες

Εικόνα του άρθρου Αναζητώντας τις ισορροπίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2017, 21:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δασικοί χάρτες: ένα δύσκολο θέμα για όλη τη χώρα -και δικαιολογημένα. Όταν κάτι έρχεται με καθυστέρηση 40 χρόνων, η διατάραξη της... κοινής ησυχίας είναι δεδομένη. Εκ των πραγμάτων, και οι δασικοί χάρτες των Ιωαννίνων έρχονται να μεταλλάξουν την πραγματικότητα, να αναδείξουν προβλήματα που υπάρχουν από την εποχή της απελευθέρωσης ακόμα, να υπογραμμίσουν διάφορα παράδοξα, να θίξουν συμφέροντα, μεγάλα και μικρά, όπως καταπατήσεις, αλλά και να αδικήσουν όσους τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν ή θέλουν να επιστρέψουν στην αγροτική παραγωγή.

Παρά τις πιέσεις διάφορων φορέων, όπως της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και δημάρχων για αναστολή της όλης διαδικασίας επί τουλάχιστον έξι μήνες, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αφήνει μέχρι στιγμής περιθώρια παράτασης.Όπως ειπώθηκε και από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, που έγινε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα στα παλιά σφαγεία, όλοι, και ιδίως οι Περιφέρειες, οι δήμοι και άλλοι φορείς, γνώριζαν από το 2010 ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των δασικών χαρτών, ενώ τους είχε ζητηθεί εγκαίρως να στείλουν τα κατάλληλα έγγραφα για τους οριοθετημένους και μη οικισμούς. Πέραν των άλλων, οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση ενώ δεν μπορεί να υπάρξει κτηματολόγιο, αν δεν προηγηθεί το δασολόγιο.

Σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες των Ιωαννίνων, από τα 5 εκατομμύρια στρέμματα του νομού, το 72,1% της συνολικής έκτασης έχει χαρακτηριστεί δάσος, δασική ή χορτολιβαδική έκταση, το 10,62% είναι άλλης μορφής έκτασης (π.χ. αγρός), το 3,27% είναι αναδασωτέες εκτάσεις και το υπόλοιπο 7,46% αφορά εκτάσεις που το 1945 (όπως ορίζει το Σύνταγμα) ήταν άλλης μορφής εκτάσεις και που την περίοδο 2007-2009 είχαν τη μορφή δάσους ή δασικών εκτάσεων. Το τελευταίο ποσοστό αφορά τους λεγόμενους δασωμένους αγρούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει και την αντίδραση των περισσότερων.

Την αντίδραση μετέφεραν στην ενημερωτική εκδήλωση αρκετοί αιρετοί, όπως οι δήμαρχοι Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι «ναι μεν οι χάρτες αφορούν τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό το οποίο θα λυθεί με το κτηματολόγιο  που θα ακολουθήσει αλλά αν χαρακτηριστούν δασικές και δάση οι εκτάσεις που είχαν άλλη χρήση στο παρελθόν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για τον Δήμο και για τους ιδιοκτήτες». Ο κ. Πλιάκος ήταν πιο... ξεκάθαρος: «Το δάσος έκλεψε την καλλιέργεια και όχι η καλλιέργεια το δάσος» και ζήτησε να ακολουθηθεί η αρχή: «Μια φορά καλλιεργήσιμο, πάντα καλλιεργήσιμο». Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, μίλησε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Σιώλος ο οποίος αναφέρθηκε στην (κατά πλειοψηφία) απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για αναστολή της διαδικασίας των δασικών χαρτών. «Δεν αντιδικούμε με το υπουργείο. Οι δασικοί χάρτες πρέπει να γίνουν. Δεν χρειαζόταν όμως τόση βιασύνη» τόνισε και έδωσε έμφαση στους αγρούς που άλλαξαν μορφή, ενώ έκανε τη σύνδεση με την ιδιοκτησία. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ό,τι είναι δάσος, είναι ένα ακίνητο εκτός συναλλαγής. Δεν μπορείς να το κάνεις τίποτα» υπογράμμισε.

Τον λόγο πήρε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας ο οποίος χαρακτήρισε «παραπλανητικά» τα περί σύνδεσης της μορφής της έκτασης με την ιδιοκτησία, ενώ αναγνώρισε ότι χρειάζεται να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις «γρήγορα και χωρίς αντίτιμο από τους πολίτες». Υπενθύμισε πάντως ότι η όλη υπόθεση «δεν αφορά μόνο το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά και το δημόσιο συμφέρον όπως και την προστασία του περιβάλλοντος».

Την ενημέρωση των παριστάμενων ανέλαβαν η δασολόγος Ελένη Βάκκα και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Παναγιώτης Μάνης. Σημειωτέον ότι η υποβολή ενστάσεων επί των δασικών χαρτών ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 24 Απριλίου (στις 18 Μαΐου για κατοίκους του εξωτερικού). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Σημείο Υποστήριξης-Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (Κοτοπούλη 62, Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back