Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 6-05-2019, 16:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην πανελλαδική δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχει και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Οι δράσεις θα γίνουν από 9 έως 12 Μαΐου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου και τον με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.

Κάστρο Ιωαννίνων και Ακρόπολη Ιτς Καλέ

9 και 10 Μαΐου, στις 09:30
Περιπατητική ξενάγηση στο Κάστρο των Ιωαννίνων και την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές α’ και β’ Γυμνασίου με στόχο τη γνωριμία τους με τα μνημεία. Η συμμετοχή των σχολείων θα γίνει κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Υπεύθυνη προγράμματος: Σταματία Κορτζή, matakortzi@gmail.com
Σημείο Συνάντησης: Κεντρική πύλη Κάστρου Ιωαννίνων
Τηλ. επικοινωνίας: 2651025989, 2651039580

Αρχαιολογικός Χώρος Βίτσας, Ναός Αγίου Νικολάου, νεώτερος οικισμός Βίτσας

Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 10:00
«Βίτσα Ζαγορίου. Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο».
Μέσω της περιήγησης σε μνημεία και εναπομείναντα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας από τα κλασικά έως τα νεώτερα χρόνια στην περιοχή της Βίτσας, καταδεικνύεται η στενή σχέση ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελεί μνημείο φυσικής κληρονομιάς και επηρεάζει καθοριστικά την ανθρώπινη πολιτιστική δράση. Δίνεται έμφαση στη διαλεκτική σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και την ανάγκη σεβασμού των χαρακτηριστικών της φύσης αλλά και των πόρων που αντλεί ο άνθρωπος από αυτήν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.

Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.
Υπεύθυνη προγράμματος: Ιουλία Κατσαδήμα, αρχαιολόγος
Σημείο Συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Βίτσας
Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01076.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Σάββατο 11 Μαΐου, στις 10:00
«Το Θέατρο της Δωδώνης: ένα αρχαίο σημάδι μέσα στο τοπίο του».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Περιλαμβάνει σύντομη αναφορά στο αρχαίο θέατρο και στη λειτουργία του. Έμφαση θα δοθεί στην αισθητική εναρμόνιση του μνημείου με το φυσικό περιβάλλον. Μετά τη λήξη της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ομαδική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος,
Σημείο Συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01078.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Κυριακή 12 Μαΐου, στις 11:00
«Οι άνθρωποι και η λίμνη: 20.000 χρόνια πριν- Οι άνθρωποι και η λίμνη σήμερα».
Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό με διάρθρωση σε δύο, αλληλένδετα, επίπεδα.
Στο πρώτο, μέσω περιήγησης στην εκθεσιακή περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων για τους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες της εποχής των παγετώνων, θα αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της λίμνης Παμβώτιδας, του μεγαλύτερου φυσικού υγρού ταμιευτήρα της Ηπείρου και από τους παλαιότερους της Ευρώπης, για την ανάπτυξη πολιτισμικών διαδρομών, δικτύων και προσαρμογών.
Στο δεύτερο, οι επισκέπτες, μαζί με προσκεκλημένους εισηγητές/συζητητές, θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου για τη διατήρηση και διαχείριση του σπάνιου αυτού κοινού αγαθού, το οποίο σήμερα υφίσταται πολλαπλή ανθρωπογενή πίεση με ορατή τη διατάραξη του οικολογικού ισοζυγίου.

Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη Κοτζαμποπούλου, αρχαιολόγος

Σημείο Συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων
Τηλ. επικοινωνίας: 26510-01089

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa