ΗΠΕΙΡΟΣ

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» στον Άραχθο

Εικόνα του άρθρου «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» στον Άραχθο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2018, 14:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tον θεσμό του υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» γιορτάζει από 7 έως 10 Ιουνίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας η οποία επέλεξε ως κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού τον ποταμό Άραχθο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξή:

-«Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», στο παραποτάμιο πάρκο Νεοχωρίου, στις 7 Ιουνίου, στις 09:00

Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας και τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και το Σώμα Προσκόπων Άρτας.

Η δράση περιλαμβάνει καλωσόρισμα από την Θεοδώρα Κοντογιάννη, τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άρτας, χαιρετισμό από την Ασπασία Ίσαρη, υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, και εισήγηση–ομιλία με τίτλο «Αμβρακικός ο Μαγικός», εισήγηση-ομιλία με τίτλο «Μνημεία στις όχθες του Αράχθου» και παρουσίαση με power point, ανάγνωση παραμυθιού με τίτλο «Ο Άραχθος κυλάει, παραμύθια τραγουδάει», εμπνευσμένο από την ιστορία της Αμβρακίας, της κορινθιακής αποικίας που αναπτύχθηκε στην ανατολική όχθη του Αράχθου, χειροτεχνίας και επιδαπέδια τραπέζια.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Θεματικές Ξεναγήσεις  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στις 8 Ιουνίου

Θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικές ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, όπου οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν ευρήματα που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον Άραχθο και την επίδρασή του στην ίδρυση και εξέλιξη της Αμβρακίας.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 09.00 και στις 11.30.

-Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, Παρηγορήτισσα, στις 9 Ιουνίου

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα με ελεύθερη είσοδο να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν στο Μουσείο με τίτλο «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα 16ος-20ος αιώνας» και «Νεώτερη Κεραμική από την Ήπειρο-Συλλογή Φ. Ραπακούση».

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο  τον βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και τη γλυπτοθήκη που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

-Ποδηλατοβόλτα στα μνημεία της δυτικής όχθης του Αράχθου, στις 10 Ιουνίου, στις 10:00

Διοργάνωση ποδηλατοβόλτας σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, στα μνημεία που σώζονται στις δύο όχθες του Αράχθου. Ως αφετηρία ορίζεται το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και τελικός προορισμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Κατά μήκος της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν στάσεις και ξεναγήσεις από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στους βυζαντινούς ναούς Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη στους Πλησιούς, Αγίου Νικολάου της Ροδιάς στους Κιρκιζάτες, Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας και Παναγίας Βλαχέρνας, από όπου θα διέλθουν οι ποδηλάτες.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού θα προβληθεί βίντεο με τίτλο «Άραχθος: ο ποταμός της Αμβρακίας και ο ποταμός της βυζαντινής Άρτας» στις οθόνες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (Facebook, YouTube).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back