ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέρες εργοταξίου από το 2018

Εικόνα του άρθρου Μέρες εργοταξίου από το 2018
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017, 02:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το νέο χρόνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμάται ότι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα γίνει ξανά… εργοτάξιο. Μετά από μια πολύμηνη γραφειοκρατική καθυστέρηση (λόγω και της αλλαγής του νόμου περί διαγωνισμών), προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των απαραίτητων «εργαλείων» και υλικών.

Στις 11 Οκτωβρίου,  θα γίνει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για τη μίσθωση γερανών, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για έναν ανυψωτικό μηχανισμού τύπου  γερανογέφυρας, μια «πατέντα» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Ο μηχανισμός αυτός, που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, θα συμβάλλει στην καλύτερη προστασία του μεταφερόμενου υλικού (από και προς το κοίλο) ενώ παράλληλα δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά προς την επισκεψιμότητα της ορχήστρας του θεάτρου κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η συνέχιση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης διασφαλίστηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» με χρηματοδότηση που φτάνει στα 5 εκατ. ευρώ. Μέσω του προηγούμενου ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο διάζωμα του θεάτρου. Με το νέο έργο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα αποκαταστήσει τις τρεις υπόλοιπες κερκίδες του πρώτου διαζώματος και τις τρεις μεσαίες κερκίδες του δεύτερου διαζώματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΟΑ

Το αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιείται μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του επιχειρησιακού προγράμματος της Ηπείρου, δεν αφορά όμως μόνο το αρχαίο θέατρο. Κατά τη φετινή χρονιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δουλεύει  επισταμένα στη Δυτική Στοά, στον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ασχολείται με τον τοίχο της Δυτικής Στοάς ο οποίος αποτελεί τμήμα του εξωτερικού περιβόλου του ιερού της Δωδώνης. Πρόκειται για έναν τοίχο ύψους 3 μέτρων και μήκους 20 μέτρων, που  αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση αυτή θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεχίζει τις όποιες μελέτες απαιτούνται.

Από τα καλά νέα των παρεμβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο τους τελευταίους μήνες, είναι ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Από τα συνολικά 5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την αρχαία Δωδώνη, ένα ποσό 200.000 ευρώ θα το διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει αναλάβει να φτιάξει ένα πάρκινγκ σε έκταση δύο στρεμμάτων για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων κυρίως.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back